Calendarul fiscal al lunii mai, una din cele mai aglomerate perioade din perspectiva declarațiilor fiscale

Calendarul fiscal al lunii mai, una din cele mai aglomerate perioade din perspectiva declarațiilor fiscale
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 1 mai 2017

Luna mai este una destul de aglomerată pentru societăți din punct de vedere declarativ. În mod tipic, în cursul lunii mai, societățile pregătesc sau finalizează situațiile financiare pentru anul precedent (dacă anul financiar al societății coincide cu anul calendaristic) și este, de obicei, dedicată analizei activității anului 2016, efectuării ultimelor corecții, finalizării discuțiilor cu managementul și auditorii (dacă este cazul) asupra unor spețe care, din punct de vedere contabil, pot avea un tratament discutabil, afirmă Mihaela Iacob, Tax Manager Accace Romania.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Societățile comerciale pregătesc situațiile financiare în baza reglementărilor contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, ordin care nu a suferit modificări semnificative în anul 2016. Termenul de depunere a situațiilor financiare este de 150 de zile de la încheierea anului financiar, ceea ce înseamnă că societățile au termen până pe 30 mai 2017 pentru depunere.

Tot în luna mai 2017, dar pe dată de 2, trebuie să depună situații financiare și instituțiile publice, asociațiile, precum și persoanele juridice fără scop patrimonial.

Mihaela Iacob, tax manager Accace

Mihaela Iacob, tax manager Accace

De asemenea, luna mai este una mai aglomerată din punct vedere declarativ al TVA. Datorită decalării termenului de depunere a declarației informative 394 aferentă lunii martie, societățile vor avea termene de depunere pentru 2 declarații informative 394. Astfel, dată de 2 mai este termenul de depunere a declarației informative 394 aferentă lunii martie 2017, iar 30 mai este termenul de depunere a declarației informative 394 aferentă lunii aprilie 2017.

Luna mai este luna declarativă și de plată și pentru deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor. Astfel, pe dată de 25 mai, aceștia trebuie să declare și să plătească contribuția trimestrială pentru medicamente (taxa ”clawback”) aferentă trimestrului I din anul 2017.

ANAF își realocă inspectorii. Vrea să schimbe procedura rambursării de TVA la firme cu risc, pentru a avea timp de alte controale CITEȘTE ȘI ANAF își realocă inspectorii. Vrea să schimbe procedura rambursării de TVA la firme cu risc, pentru a avea timp de alte controale

Celelalte termene relevante in luna sunt

  • 15 mai 2017 – depunerea declaratiilor Intrastat
  • 25 mai 2017 –  termenul maxim de depunere si de plata a contribuțiilor aferente pentru urmatoarele obligații:
    • Declarațiile de TVA 
    • Decontul de TVA (formular 300)
    • Declarația recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare (formular 390)
    • Decontul special de taxă pe valoarea adăugată (formular 301)
    • Declarația privind sumele rezultate din ajustarea/corecția ajustărilor/regularizarea taxei pe valoarea adăugată (formular 307)
    • Declarația privind taxa pe valoarea adăugată colectată, datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a fost anulat (formular 301)
  • Declarația privind obligațiile de plată la bugetul de stat (formular 100). Această declarație cuprinde taxele și impozitele datorate de o societate, precum:
    • Impozitul pe veniturile obținute din România de nerezidenți
    • Impozitul obținut și reținut persoanelor fizice din venituri cum ar fi dobânzi, premii, jocuri de noroc, transferul proprietăților imobiliare, accize
  • Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate (formular 112). Această declarație se depune de către angajatori și entitățile asimilate acestora.

viewscnt
Afla mai multe despre
accace
calendar fiscal
mihaela iacob
declarații fiscale