Câștigul salarial mediu net a crescut în aprilie cu 14,7%, la 2.713 lei

Câștigul salarial mediu net a crescut în aprilie cu 14,7%, la 2.713 lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iun 2018

Câștigul salarial mediu net a crescut în aprilie, nominal, cu 14,7%, la 2.713 lei, față de luna aprilie a anului trecut, dar creșterea reală, în raport cu evoluția prețurilor de consum, a fost de 9%, potrivit datelor transmise luni de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC.
6 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

În martie, câștigul salarial mediu net a crescut cu 15,5%, la 2.704 lei, față de luna martie a anului trecut, dar creșterea reală a fost de 10,1%, scrie News.ro.

În aprilie, indicele câștigului salarial real (câștigul salarial în raport cu evoluția prețurilor de consum - n.r.) față de aceeași lună a anului precedent a fost de 109%.

În aprilie față de martie, câștigul salarial mediu nominal net a crescut față de luna precedentă cu 9 lei (+0,3%).

Indicele câștigului salarial real a fost de 99,8% pentru luna aprilie față de luna precedentă.

Finanțele lucrează la reorganizarea ANAF și vor primi asistență tehnică de la FMI. Angajații se așteaptă la reorganizări la Vamă și Antifraudă până în august și sunt nemulțumiți că nu sunt consultați CITEȘTE ȘI Finanțele lucrează la reorganizarea ANAF și vor primi asistență tehnică de la FMI. Angajații se așteaptă la reorganizări la Vamă și Antifraudă până în august și sunt nemulțumiți că nu sunt consultați

Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost, în aprilie, de 195,3%, cu 0,4 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna martie 2018.

În aprilie, valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s‐au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice, 6.437 lei, iar cele mai mici în hoteluri și restaurante, 1.563 lei.

În aprilie, față de martie, în majoritatea sectoarelor economice, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13‐lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură și ajutoare bănești, plății sumelor din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou).

De asemenea, câștigurile salariale medii nete din luna aprilie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte), potrivit INS.

Cele mai mari creșteri ale câștigului salarial mediu net au fost de 23,2% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, de 20% în extracția cărbunelui superior și inferior, respectiv de 18,8% în activități de servicii anexe extracției.

Totodată, s-au înregistrat creșteri între 9% și 12% în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, activități auxiliare intermedierilor financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii).

S-au înregistrat scăderi ale câștigului salarial mediu net de 33,3% în fabricarea produselor din tutun, respectiv de 14,6% în extracția minereurilor metalifere.

Au existat și scăderi cuprinse între 5% și 9% în fabricarea băuturilor, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, activități profesionale, științifice și tehnice, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice.

”În sectorul bugetar s‐au înregistrat ușoare scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (‐1,8%), respectiv în administrația publică (‐0,2%). Câștigul salarial mediu net a crescut ușor în sănătate și asistență socială (+2,3%) comparativ cu luna precedentă”, se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins