Câștigul salarial mediu net a încetinit în noiembrie 2018

Câștigul salarial mediu net a încetinit în noiembrie 2018
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 ian 2019

Câștigul salarial mediu net a crescut în noiembrie 2018, nominal, cu 13,3% față de aceeași lună a anului anterior, la 2.792 lei, ritm încetinit față de luna precedentă, iar creșterea reală, în raport cu evoluția prețurilor de consum, a fost de 9,5%, potrivit datelor transmise marți de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Evenimente Deloitte România: București, Timișoara și Cluj. Verificări la final de an și impactul noutăților fiscale pentru companii CITEȘTE ȘI Evenimente Deloitte România: București, Timișoara și Cluj. Verificări la final de an și impactul noutăților fiscale pentru companii

În octombrie 2018, câștigul salarial mediu net a crescut, nominal, cu 13,7% față de aceeași lună a anului trecut, la 2.720 lei, ritm accelerat față de luna precedentă, iar creșterea reală, în raport cu evoluția prețurilor de consum, a fost de 9,1%, scrie News.ro.

În noiembrie 2018, indicele câștigului salarial real (câștigul salarial în raport cu evoluția prețurilor de consum - n.r.) față de aceeași lună a anului 2017 a fost de 109,5%.

Taxa pe activele bancare va avea și efecte negative de runda a 2-a. Cel mai important, o presiune pe deprecierea leului. „E o absurditate!” CITEȘTE ȘI Taxa pe activele bancare va avea și efecte negative de runda a 2-a. Cel mai important, o presiune pe deprecierea leului. „E o absurditate!”

În noiembrie 2018, câștigul salarial mediu nominal net a crescut față de luna precedentă cu 72 lei (+2,6%). Indicele câștigului salarial real a fost de 102,7% pentru luna noiembrie 2018 față de luna precedentă.

Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 198,7%, cu 5,3 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna octombrie 2018.

În noiembrie 2018, valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s‐au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice, 6.835 lei, extracția petrolului brut și a gazelor naturale, 5.443 lei, activități de editare, 5.402 lei, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului. 5.427 lei, și transporturi aeriene, 5.299 lei.

”În luna noiembrie 2018, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna octombrie 2018, ca urmare a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte), cât și disponibilizărilor de personal cu câștiguri salariale mici din unele activități economice„, se arată în comunicat.

Cele mai importante creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 52,6% în silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), respectiv cu 27,8% în extracția minereurilor metalifere; între 8,5% și 11,5% în tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrǎri audio și activități de editare muzicalǎ (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe).

de cealaltă parte, cele mai mari scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 8,3% în industria metalurgică; între 1% și 3% în fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, telecomunicații, depozitare și activități auxiliare pentru transport, transporturi aeriene, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă, astfel: administrație publică (+1,5%), învățământ (+1,1%), sănătate și asistență socială (+0,6%).

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins