Consiliul pentru IMM-uri nu este de acord cu introducerea noii contribuții asiguratorii pentru muncă de 2,25%

Consiliul pentru IMM-uri nu este de acord cu introducerea noii contribuții asiguratorii pentru muncă de 2,25%
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 oct 2017

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) nu este de acord cu creșterea fiscalității asupra IMM-urilor generate de noua contribuției asiguratoare pentru muncă de 2,25%, plătită de angajator, deoarece consideră că valoare totală a contribuției asiguratoare pentru muncă de 2,25% crește fiscalitatea cu 0,5% pentru majoritatea IMM-urilor și, în plus, contribuția asiguratoare pentru muncă nu are o destinație clară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

”Unul din efectele acestei măsuri este că vor fi generate costuri privind achiziționarea/modificarea noilor softuri contabile. De asemenea, se produce o bulversare a mediului de afaceri și, în special, a IMM-urilor privind predictibilitatea sarcinilor fiscale”, a declarat luni, într-o conferință de presă, președintele CNIPMMR, Florin Jianu.

Reprezentanții Consiliului precizează totodată că nou introdusa contribuție asiguratoare pentru muncă de 2,25%, care apare ca înlocuitoarea taxei de solidaritate, va acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă și boli profesionale, concediu medical și indemnizații de sănătate, precum și creanțe salariale, scrie News.ro.

Lovitură pentru bănci, IFN și firme de leasing: nu vor mai putea deduce toate dobânzile plătite la împrumuturile din grup. Reguli fiscale mai dure și pentru restul firmelor CITEȘTE ȘI Lovitură pentru bănci, IFN și firme de leasing: nu vor mai putea deduce toate dobânzile plătite la împrumuturile din grup. Reguli fiscale mai dure și pentru restul firmelor

Introducerea contribuției asiguratoare pentru muncă de 2,25%, plătită de angajator, are următoarele efecte: ”în situația introducerii contribuției asiguratoare pentru muncă de 2,25% are loc o creștere a fiscalității pentru IMM-uri cu 0,5%, acestea fiind încadrate în general în clasa de risc cea mai mică, având o contribuție de 0,15% și nu în clasa de risc cea mai mare, pentru care contribuția la fondul de accidente de muncă și boli profesionale este de 0,85%”, spun oficialii CNIPMMR.

De asemenea, contribuția asiguratoare pentru muncă de 2,25%, ca o singură taxă, nu va mai fi cu destinație precisă, ci se constitutie de asemenea într-o taxă, care se depersonalizează în cadrul bugetului de stat, spun aceștia.

”Spre deosebire de această taxă, contribuțiile plătite în prezent au o destinație precisă, respectiv: garantarea plății creanțelor salariale;  concedii și îndemnizații de asigurări sociale de sănătate; asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale”, mai spun ei.

În prezent contribuțiile plătite exclusiv de angajator, sunt următoarele: Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale – 0,25%, Concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate – 0,85%, asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale – 0,15%-0,85% în funcție de clasa de risc.

Prin proiectul de modificare a Codului Fiscal, se elimină contribuția angajatului pentru șomaj de 0,5%.

La acestea se adaugă contribuția pentru somaj, plătită de angajator în valoare de 0.5%, valoarea însumată a tuturor acestor contribuții fiind între 1,75% și 2,45%.

viewscnt
Afla mai multe despre
imm
cnipmmr
taxe
fiscalitate