Dăncilă: Vom da încă o ordonanță care să corecteze "defecțiunile" privind indemnizațiile pentru mame și concediile medicale

Dăncilă: Vom da încă o ordonanță care să corecteze "defecțiunile" privind indemnizațiile pentru mame și concediile medicale
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 feb 2018

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat luni că în următoarea ședință de Guvern va fi adoptată o nouă ordonanță, de această dată care să corecteze "defecțiunile" din legea salarizării legate de indemnizațiile pentru mame și concediile medicale. Dăncilă a spus că principalele elemente ale legii salarizării au fost îndeplinite.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ordonanța pregătită a fost prezentată vineri de Profit.ro.

"Eu consider că cele patru elemente care au stat la baza legii salarizării au fost îndeplinite. Aici mă refer la munca egală, plata egală - și cred că ministrul Muncii a dat exemplul unor consilieri care la un minister aveau 18.000 de lei ;i același consilier cu aceeași muncă avea 4.000 de lei la alt minister. Deci este, prin urmare, un principiu european ca la muncă egală să avem plată egală”,  declarat luni Viorica Dăncilă.

Premierul a recunoscut că au existat unele probleme, care au fost, însă, reglate de ordonanțe, scrie News.ro.

Dăncilă a mai anunțat că în următoarea ședință de guvern va fi adoptată o nouă ordonanță, care să regleze indemnizațiile mamelor și "defecțiunile" din legea privind concediile medicale.

DOCUMENT Soluția Guvernului pentru veniturile viitoarelor mame: Contribuția la pensie nu poate depăși vechiul nivel, stagiul minim de asigurare rămâne 1 lună CITEȘTE ȘI DOCUMENT Soluția Guvernului pentru veniturile viitoarelor mame: Contribuția la pensie nu poate depăși vechiul nivel, stagiul minim de asigurare rămâne 1 lună

"În următoarea ședință vom avea încă o ordonanță să reglăm pentru mămici, pentru concediile medicale, acolo unde avem deficiențe”, a declarat Dăncilă.

Zeci de persoane au participat, duminică, la un protest în fața Guvernului, nemulțumite de scăderea indemnizațiilor de concediu medical, inclusiv prenatal. Oamenii au arătat cartonașe roșii guvernanților. Protestul a debutat la prânz, iar mobilizarea s-a făcut pe rețelele de socializare.

Indemnizațiile au fost reduse întrucât s-a modificat baza de calcul, ca urmare a majorării salariului minim. Astfel, în decembrie 2017, contribuția CAS era plafonată la suma de 115 lei (calculata ca 10,5% x 35% x salariu mediu brut pe tara). În decembrie, salariul mediu brut pe țară  era de 3.131 de lei.

Însă, în ianuarie, 2018, a crescut atât salariul mediu brut pe țară (la 4.162 de lei), cât si procentul care se aplică, suma CAS fiind de 364 lei (25% x 35% x salariu mediu brut pe țară).

După OUG 3/2018, pentru calculul CAS se elimina plafonul de 35%, iar CAS se calculează ca 25% din indemnizația de concediu efectiv primită de fiecare.

viewscnt
Afla mai multe despre
vioriica dancila
concedii medicale
indemnizatii