Date Profit.ro: Doar două dintre marile companii aplică plata defalcată a TVA. Ambele sunt controlate de stat

Date Profit.ro: Doar două dintre marile companii aplică plata defalcată a TVA. Ambele sunt controlate de stat
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 9 oct 2017

Doar două dintre cele mai mari 100 de companii din România aplică plata defalcată a TVA, sistem opțional de la 1 octombrie și obligatoriu de la 1 ianuarie 2018, conform datelor centralizate de Profit.ro. Cele două companii, Hidroelectrica și Electrocentrale București (Elcen), ambele din sectorul energetic, au optat pentru noul sistem de plată a TVA din prima zi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acesta presupune ca firmele înregistrate în scop de TVA să aibă un cont special în care să încaseze și din care să achite contravaloarea TVA aferentă operațiunilor taxabile. Sistemul se numește și split TVA, întrucât, față de situația de până acum, cu o singură plată în contul curent al furnizorului, noul mecanism impune ca, la plata aferentă achiziției de bunuri/servicii, TVA să fie transferată într-un cont special al furnizorului, în timp ce restul sumei poate fi achitat în contul curent.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Intenția Guvernului de a introduce TVA defalcată a fost contestată puternic de mediul de afaceri. Firmele acuză că blocarea unor sume semnificative de bani în contul de TVA le va afecta afacerile, în timp ce ANAF nu dispune de capacitatea tehnică și nici de personal suficient pentru a opera noul sistem.

Numărul firmelor înscrise la lansarea split TVA, în urmă cu o săptămână, s-a situat la 175, cu mult sub cifrele estimate anterior de autorități. Totalul a crescut ușor pe parcursul săptămânii și a ajuns spre final în jur de 240 (valabil pentru joi).

Faptul că nici măcar companiile de stat nu se înghesuie să se înscrie de la început arată că firmele sunt reticente și așteaptă, probabil, să vadă că sistemul funcționează fără dificultăți majore înainte de a opta pentru aplicarea acestuia.

STUDIU România înregistrează în continuare cel mai mare deficit de încasare a TVA din Uniunea Europeană CITEȘTE ȘI STUDIU România înregistrează în continuare cel mai mare deficit de încasare a TVA din Uniunea Europeană

"Contribuabilul Hidroelectrica SA, cu domiciliul fiscal în Sector 1, figurează la data de 8 octombrie 2017 (data solicitării) în Registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA. Contribuabilul este publicat în acest registru începând cu data de 29 septembrie 2017. Contribuabilul aplică mecanismul de plată defalcată a TVA începând cu data de 1 octombrie 2017", scrie pe site-ul ANAF.

Răspunsul este similar și la interogarea site-ului ANAF pentru Elcen București, producătorul de agent termic în Capitală.

Pentru a atrage firmele să se înscrie înainte de 1 ianuarie, autoritățile au anunțat și facilități, precum o reducere de 5% a impozitului pe profit (venituri în cazul microîntreprinderilor) datorat pentru trimestrul al patrulea. De asemenea, vor putea beneficia de anularea penalităților de întârziere pentru restanțele la TVA, înregistrate la 30 septembrie. Firmele pot accesa aceste facilități dacă îndeplinesc o serie de condiții.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
hidroelectrica
anaf
elcen