Decizie finală pentru indemnizația de creștere a copilului: nu mai poate fi tăiată

Decizie finală pentru indemnizația de creștere a copilului: nu mai poate fi tăiată
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 3 apr 2019

Părintele care a revenit la muncă după încetarea concediului de creștere a copilului și intră într-un nou concediu de acest fel, în mai puțin de 12 luni de la finalizarea concediului anterior, va beneficia de o indemnizație de creștere a copilului ce nu va putea fi mai mică decât cea primită în cazul primului născut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC.
6 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Un proiect de lege în acest sens, după cum a anunțat Profit.ro, a fost adoptat de Senat luna trecută, iar astăzi și Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, l-a adoptat, urmând a fi trimis acum spre promulgare președintelui Iohannis.

Potrivit autorilor proiectului, practica arată că dacă o persoană care, după încetarea concediului de creștere a copilului, se reîntoarce la muncă și realizează venituri supuse impozitului, iar în 12 luni intră din nou în concediu pentru creșterea copilului, va primi o indemnizație de creștere a copilului mai mică decât în cazul copilului anterior.

GRAFICE Guvernul dă pe salarii și pensii peste 85% din ce strânge din venituri fiscale și contribuțiile sociale. Este cel mai ridicat nivel începând din 2010 CITEȘTE ȘI GRAFICE Guvernul dă pe salarii și pensii peste 85% din ce strânge din venituri fiscale și contribuțiile sociale. Este cel mai ridicat nivel începând din 2010

Astfel, părintele este descurajat în a se angaja într-o nouă sarcină în perioada imediat următoare după concediul de creștere a copilului anterior, din motive economice bine întemeiate.

Prin urmare, proiectul votat de Parlament stabilește că dacă din calcul rezultă un cuantum al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizaţiei primite pentru copilul anterior, atunci va fi acordată indemnizaţia lunară primită în cazul primului copil. 

Autorii proiectului au mai constatat că dacă unul din părinți nu solicită concediul de 1 lună pentru creșerea copilului, concediul și indemnizația pentru creșterea copilului în cazul celuilalt părinte se reduc cu o lună.

La un pas de adoptare, proiect al puterii: Condamnații pentru corupție, spălare de bani, delapidare, fals în acte și evaziune fiscală vor putea să fondeze firme CITEȘTE ȘI La un pas de adoptare, proiect al puterii: Condamnații pentru corupție, spălare de bani, delapidare, fals în acte și evaziune fiscală vor putea să fondeze firme

”În practică, ne lovim deseori de situația în care angajatorul, ori nu aprobă acest concediu de o lună pentru creșterea copilului, ori dispune încetarea raportului de muncă sau de serviciu după revenirea definitivă a salariatei/salariatului”, susțin autorii proiectului.

Prin urmare, proiectul reglementează în mod explicit obligativitatea angajatorului de a aproba concediul de 1 lună pentru creșterea copilului, precum și interdicția angajatorului de a dispune încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în această perioadă și implicit pe o perioadă de 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului.

O altă prevedere a proiectului stabilește exonerarea de la plata debitelor create în sarcina beneficiarilor indemnizaţiei pentru creşterea copiilor, care au realizat venituri supuse impozitului pe venit, le-au declarat la organele fiscale competente, au achitat impozitele şi taxele prevăzute de legislaţia fiscală şi se încadrează în plafonul prevăzut de actul normativ în acest sens.

viewscnt
Afla mai multe despre
indemnizatie
crestere
copil
concediu
mica
angajator
salarit
proiect
lege
senat