DECIZIE O nouă taxă de timbru pentru acțiunile vizând prejudicii materiale și morale

DECIZIE O nouă taxă de timbru pentru acțiunile vizând prejudicii materiale și morale
scris 24 feb 2021

Acțiunile și cererile în instanță având ca obiect despăgubiri civile pentru prejudiciile materiale și morale decurgând din vătămări ale integrității fizice și/sau psihice vor fi taxate cu 100 lei, similar cu taxele judiciare de timbru privind stabilirea și acordarea de despăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnității sau reputației unei persoane fizice.

Un proiect de lege în acest sens, prezentat anterior de Profit.ro, a fost adoptat de Parlament, prin votul final al deputaților. Proiectul a fost inițiat de deputații liberali Gabriel Andronache și Ioan Cupșa, în scopul corectării legislației privind taxele judiciare de timbru și amonizării cu legislația penală.

Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

Autorii arată că, în urma intrării în vigoare a noului Cod Penal, a fost modificat textul infracțiunii de vătămarea corporală din culpă, iar vătămările corporale ce necesită pentru vindecare cel mult 90 zile nu mai fac obiectul unei infracțiuni, fiind dezincriminate cea mai mare parte a faptelor care au drept urmări vătămări ale integrității fizice și/sau psihice.

Din punct de vedere statistic, subliniază însă inițiatorii, numai 10% din cazurile de vătămare corporală ce rezultă în urma accidentelor de circulație sunt evaluate medico-legal la peste 90 zile de îngrijire medicală, intrând astfel sub incidența legii penale. Restul de 90% au trecut în sfera răspunderii civile delictuale și implicit a dreptului civil, angajând răspunderea autorului sau a asigurătorului doar în ceea ce privește obligația de despăgubire, conform legislației din domeniul răspunderii civile auto obligatorii RCA. Mai mult, în cazul accidentelor soldate cu decesul autorului faptei, cauzele de acest gen sunt clasate în penal, persoanele vătămate rămânând să se judece în instanțele civile pentru vătămările suferite.

Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online? CITEȘTE ȘI Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online?

Față de această situație juridică, Consiliul Superior al Magistraturii s-a pronunțat în ședința din 4 mai 2017,plenul hotărând în unanimitate sesizarea ministrului Justiției cu propunere de modificare a OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, în sensul în care acțiunile și cererile având ca obiect despăgubiri civile pentru prejudiciile materiale și morale decurgând din vătămări ale integrității fizice și/sau psihice trrebuie să fie scutite de la plata taxei judiciare de timbru.

În Parlamentul României exista la acea dată un proiect de lege pentru aprobarea OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru în ansamblul său, respectiv PL-x 394/2013/2016, iar ministrul Justiției a formulat un amendament la proiect în sensul celor dispuse de Consiliul Superior al Magistraturii, amendamentul fiind admis de Comisia juridică, de disciplină și imunități din Camera Deputaților.

Modificări pregătite pentru Codul fiscal și Codul de procedură fiscală: Prevederile ambigue vor fi interpretate obligatoriu în favoarea contribuabilului! CITEȘTE ȘI Modificări pregătite pentru Codul fiscal și Codul de procedură fiscală: Prevederile ambigue vor fi interpretate obligatoriu în favoarea contribuabilului!

Deoarece proiectul de lege în cauză nu a putut fi finalizat nici până în prezent, existând opinii divergente asupra altor prevederi din textul ordonanței menționate, deputațiii liberali au inițiat proiectul de lege

”Aspectul semnalat de CSM prezintă maximă urgență de punere în aplicare, întrucât are în vedere garantarea accesului liber la justiție în România, precum și valorificarea dreptului la integritate fizică și psihică, drepturi, atât constituționale, cât și consfințite prin tratatele internaționale în domeniu”, subliniază autorii proiectului.

Prin urmare, întrucât în actuala legislație privind taxele judiciare de timbru este reglementat accesul la justiție pentru acțiunile privind stabilirea și acordarea de despăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnității sau reputației unei persoane fizice prin plata unei taxe de 100 lei, inițiatorii consideră că prejudiciile cauzate prin vătămările aduse integrității fizice și/sau psihice ale persoanelor au o însemnătate cel puțin egală cu primele, iar proiectul prevede că ”acțiunile și cererile având ca obiect despăgubiri civile pentru prejudiciile materiale și morale decurgând din vătămări ale integrității fizice și/sau psihice se taxează cu 100 lei”.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe judiciare
timbru
prejudiciu
material
moral
vatamare
integritate
fizica
proiect
lege