DOCUMENT Tații au dreptul la concediu pentru creșterea copilului și la indemnizație începând cu a 43-a zi de la data nașterii copilului

DOCUMENT Tații au dreptul la concediu pentru creșterea copilului și la indemnizație începând cu a 43-a zi de la data nașterii copilului
scris 23 apr 2019

Tații au dreptul la concediu pentru creșterea copilului și la indemnizația aferentă începând cu a 43-a zi de la data nașterii copilului, având în vedere că în a 42-a zi de la nașterea copilului încetează, conform legii, concediul de maternitate, în special cele 42 de zile acordate obligatoriu mamei după nașterea copilului, potrivit unei poziții formulate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) în urma unor neclarități ale profesioniștilor din domeniu.

"Având în vedere cele arătate mai sus, vă comunicăm că, în speța prezentată, tatăl poate solicita concediul pentru creșterea copilului cel mai devreme începând cu a 43-a zi de la nașterea copilului, cererea trebuind să fie depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la această dată", a transmis ANPIS într-un răspuns privind momentul de la care tații au dreptul de a beneficia de concediu și indemnizație.

Argumentele ANSPI sunt următoarele:

  • mamei salariate nu i se impune să berficieze de toate cele 126 de zile acordate de lege, însă aceasta este obligată să efectueze minimum 42 de zile de concediu de lăuzie.
  • dreptul reprezentând indemnizația pentru creșterea copilului se cuvine începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nașterii copilului, indiferent de persoana îndreptățită care solicită dreptul, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucratoare de la această dată.
Statul vrea să impună un nou cost firmelor CITEȘTE ȘI Statul vrea să impună un nou cost firmelor

Solicitarea a fost transmisă în urma discuțiilor de pe grupul de Facebook "Atelierul de Resurse Umane", grup care reunește în jur de 6.300 de membri.

"Este important pentru că, în urma discuțiilor de pe grup, au existat opinii diferite privind termenul de la care poate solicita tatăl concediul pentru îngrijire copil în situația în care mama nu dorește sau nu se califică. Una dintre opinii a fost că tatăl poate solicita concediul de la data nașterii copilului, în timp ce a doua, susținută acum de ANPIS, a fost că tatăl poate cere concediul începând cu a 43-a zi", a declarat pentru Profit.ro Mihaela Grigore, administrator al firmei Salvus, specializată în managementul resurselor umane.

Răspunsul transmis de ANPIS

viewscnt
Afla mai multe despre
anpis
copil
indemnizatie
tata
concediu
crestere copil