DOCUMENT Valoarea lunară maximă a tichetelor culturale crește la 190 lei, iar a celor acordate ocazional, la 380 lei

DOCUMENT Valoarea lunară maximă a tichetelor culturale crește la 190 lei, iar a celor acordate ocazional, la 380 lei
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 12 sep 2022

Valoarea sumei lunare care poate fi acordată sub formă de tichete culturale va fi indexată cu inflația și va crește de la 150 de lei la 190 lei, în timp ce valoarea sumei ocazionale care se poate acorda sub formă de tichete culturale va fi majorată de la 300 lei la 380 lei, prevede un proiect de ordin comun al ministerelor Finanțelor și Culturii. Tichetele cadou pot fi folosite pentru plata accesului la diverse evenimente culturale, cum ar fi concerte sau expoziții, dar și pentru unele achiziții tot cu scop cultural, cum ar fi cărțile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Noile valori ar urma să se aplice în intervalul octombrie 2022-martie 2023. Pentru aceste sume se datorează impozitul pe venit de 10%, dar nu și contribuții sociale la pensie și sănătate.

Proiectul de ordin este disponibil aici

Legislația prevede indexarea celor două sume cu indicele inflației. Conform informațiilor publicate pe site-ul Institutului Național de Statistică, indicele prețurilor de consum în perioada iulie 2022 – ianuarie 2019, este 126,41%.

Crește valoarea maximă a tichetelor de creșă CITEȘTE ȘI Crește valoarea maximă a tichetelor de creșă

Conform normelor legislației privind tichetele culturale, semestrul I începe cu luna februarie și se încheie cu luna iulie, în timp ce semestrul II al aceluiași an începe cu luna august și se încheie cu luna ianuarie a anului următor.

Valoarea sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete culturale rezultată din calculul 150 lei x 126,41% este 189,62 lei.

Valoarea sumei ocazionale indexate care se acordă sub formă de tichete culturale rezultată din calculul 300 lei x 126,41% este 379,23 lei.

Luând în considerare dispozițiile art. 33 alin. (4) din Normele metodologice, potrivit cărora valoarea sumei lunare indexate rezultată din calcul pentru tichetele culturale se va rotunji din 10 în 10 lei, valoarea sumei indexate, potrivit prezentului proiect de ordin, care urmează să fie acordată sub formă de tichete culturale, lunar, respectiv ocazional, va fi de maximum 190 lei/lună, respectiv de maximum 380 lei/eveniment.

Întrucât semestrul II al anului 2022 (pentru aceste tichete) începe cu luna august și se încheie cu luna ianuarie 2023, iar valoarea sumei acordate sub forma tichetelor culturale, valabilă în ultima lună a semestrului II, se utilizează și pentru primele două luni ale semestrului următor, valoarea sumei lunare, respectiv ocazionale, indexate potrivit proiectului de ordin, se utilizează începând cu luna octombrie a semestrului II al anului 2022 și se aplică și pentru primele două luni ale semestrului următor, respectiv februarie 2023 și martie 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
tichete culturale
tichete
ordin ministru
ministerul finantelor
ministerul culturii