Efectul neconstituționalității "milităriei" din starea de urgență: scad masiv veniturile din amenzi ale statului

Efectul neconstituționalității "milităriei" din starea de urgență: scad masiv veniturile din amenzi ale statului

Inquam Photos

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 16 aug 2020

Guvernul a revizuit în scădere cu peste 157 milioane lei veniturile estimate a fi încasate de stat anul acesta din amenzi, prevede ordonanța de urgență privind a doua rectificare bugetară din 2020, adoptată recent de Executiv.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Forma inițială a Legii bugetului de stat pe 2020 prevedea venituri de 430,366 milioane lei din "amenzi și alte sancțiuni aplicate potrivit dispozițiilor legale".

Ulterior, la prima rectificare, cea din aprilie, adoptată în timpul stării de urgență, estimarea de încasări din această sursă a fost majorată cu 22,115 milioane lei, la 452,481 milioane lei.

ANRE: România are \ CITEȘTE ȘI ANRE: România are "pe hârtie" capacități energetice cu putere totală de 20.608 MW

Acum, prin cea de-a doua rectificare, estimarea a fost revizuită în jos cu nu mai puțin de 157,423 milioane lei, adică cu 34,8% față de cea de la prima rectificare, la puțin peste 295 milioane lei. 

După cum a relatat Profit.ro, instanțele de judecată au început din iunie să emită decizii motivate în procesele în care persoanele amendate de polițiști și jandarmi pentru încălcarea restricțiilor de deplasare impuse prin ordonanțele militare, emise în cursul stării de urgență declarate pentru frânarea răspândirii pandemiei COVID-19, au contestat amenzile primite. Toate hotărârile sunt în favoarea reclamanților și se bazează pe decizia din mai a Curții Constituționale, potrivit căreia prevederile referitoare la amenzi din legislația primară a stării de urgență contravin legii fundamentale.

În plus, judecătorii dau dispoziții de restituire a sumelor plătite ca amenzi de cei sancționați.

COVID-19: Legendarul Cavern Club din Liverpool unde au debutat The Beatles riscă închiderea definitivă CITEȘTE ȘI COVID-19: Legendarul Cavern Club din Liverpool unde au debutat The Beatles riscă închiderea definitivă

Senatul a adoptat la jumătatea lunii iunie un proiect de lege care prevede anularea în mod automat a amenzilor dispuse de autorități în starea de urgență, fără a mai fi nevoie de contestarea lor în instanță, pentru a se evita supraîncărcarea acestora. Draftul de act normativ se află în prezent la comisiile Camerei Deputaților, cameră decizională. Peste 300.000 de români au fost amendați în timpul stării de urgență.

Tot în iunie, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a declarat că, dintr-un total de amenzi aplicate în starea de urgență de peste 600 milioane lei, au fost achitate doar circa 100 milioane lei.

Asta după ce, în mai, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis Profit.ro că toate tipurile de amenzi, cu excepția unuia singur, sunt plătite "la grămadă", în același cont de Trezorerie, și că, în consecință, nu poate spune cât a încasat efectiv statul doar din amenzile aplicate de polițiști și jandarmi pentru încălcarea restricțiilor de deplasare impuse prin ordonanțele militare emise în cursul stării de urgență declarate pentru frânarea răspândirii pandemiei COVID-19.

viewscnt
Afla mai multe despre
amenzi starea de urgenta
amenzi ordonante militare
amenzi neconstitutionale
anulare amenzi curtea constitutionala