EXCLUSIV Achiziția scanerelor pentru vămi - aprobată de CSAT și Guvern. Șeful AVR: La Schengen nu sunt obiecții legate de vamă, dar am invitat conducerea Vămii din Țările de Jos în portul Constanța

EXCLUSIV Achiziția scanerelor pentru vămi - aprobată de CSAT și Guvern. Șeful AVR: La Schengen nu sunt obiecții legate de vamă, dar am invitat conducerea Vămii din Țările de Jos în portul Constanța
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 19 oct 2022

Procedura de achiziție a sistemelor de scanare mobilă pentru vămi este în derulare, fiind aprobată de Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT) și de Guvern.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Autoritatea Vamală Română (AVR) vizează achiziția mai multor sisteme de scanare mobilă, care să fie integrate într-un centru de imagistică la nivel național similar cu cel al Poliției de Frontieră, a declarat, pentru Profit.ro, președintele AVR, Bogdan Mihei.

De ce este important: Astfel de echipamente sunt necesare pentru a combate traficul ilicit, cum ar fi cel cu droguri, arme, produse contrafăcute și țigări. Pe lângă pierderile pe care le aduce bugetului statului, traficul ilicit reprezintă o sursă importantă de bani pentru grupările de crimă organizată. Un control mai strict la frontieră poate reduce fenomenul, însă este important ca măsurile să nu afecteze tranzitul prin punctele vamale.

Potrivit acestuia, Vama românească a trecut cu succes o reevaluare a UE privind aderarea la spațiul Schengen, iar conducerea vămii din Țările de Jos (Olanda), țară care a manifestat până acum cea mai vizibilă opoziție la intrarea României în Schengen, a fost invitată la o vizită de lucru în portul Constanța.

Profit.ro a anunțat la finele lunii mai că Autoritatea Vamală Română a inițiat procedura de achiziție a 17 scanere de mare capacitate, inclusiv scanere mobile, dar și a unor scanere mobile de dimensiuni mai reduse, de nivelul unei dube.

GRAFICE Numărul total al contractelor de muncă din economie a crescut. Contractele cu normă redusă se apropie din nou de 1 milion. Pierderea de salariați nu a fost însă, deocamdată, recuperată CITEȘTE ȘI GRAFICE Numărul total al contractelor de muncă din economie a crescut. Contractele cu normă redusă se apropie din nou de 1 milion. Pierderea de salariați nu a fost însă, deocamdată, recuperată

"Procedura de achiziție este în desfășurare. A fost adoptată de către Guvern, după o decizie a CSAT. Se dorește dezvoltarea unor sisteme de control neinvaziv care să fie integrate într-un centru de imagistică la nivel național similar cu ceea ce are Poliția de Frontieră. Va exista, de asemenea, o colaborare strânsă cu Poliția de Frontieră și în această privință", a declarat, pentru Profit.ro, șeful Vămii.

În prezent, Vama are un scaner funcțional pentru prima dată din 2016. Scanerul mobil, folosit pentru verificarea vehiculelor de transport de marfă, a fost adus temporar de către Autoritatea Vamală Română pentru a întări frontiera de Est. Scanerele mobile sunt o necesitate în vămi, unde asigură combaterea traficului ilicit și fluidizarea traficului de mărfuri.

UE a reevaluat recent Vama în ce privește nivelul de pregătire pentru intrarea României în Schengen.

"Acum sunt în Țările de Jos (Olanda, n.r), la o reuniune a șefilor vămilor din statele UE, cu participare și din partea Organizației Mondiale a Vămilor. Vama din Țările de Jos sărbătorește 425 de ani de existență și am profitat de eveniment ca să susținem aderarea României la Schengen în discuțiile cu omologii noștri olandezi. Discuțiile au fost bune, pe partea de vamă nu sunt obiecții, iar o decizie va fi una politică. Sperăm că în favoarea României.

LEGE Schimbări în Codul Muncii: Salariații vor avea dreptul la un nou concediu și chiar să absenteze de la muncă. Program individualizat de muncă, inclusiv cu tele-muncă CITEȘTE ȘI LEGE Schimbări în Codul Muncii: Salariații vor avea dreptul la un nou concediu și chiar să absenteze de la muncă. Program individualizat de muncă, inclusiv cu tele-muncă

Am invitat-o pe șefa Vămii din Țările de Jos, Nanette van Schelven, în România, să vadă cum se desfășoară acivitatea noastră în portul Constanța. Legat tot de Schengen, a fost o inspecție a UE la București. Au fost și în Bulgaria. Vama a ieșit bine la reevaluarea referitoare la spațiul Schengen", a spus șeful AVR.

Recent, premierul Regatului Țărilor de Jos, Mark Rutte, a transmis la București, după o discuție cu președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă, că țara sa nu este în principiu împotriva aderării României la Schengen și că toate statele care îndeplinesc condițiile trebuie să adere, iar România a făcut progrese în ultima perioadă, urmând însă ca "noi pași să vină".

Olanda este singura țară care mai ridică - de peste un deceniu - obiecții față de aderarea României la Schengen.

Săptămâna aceasta, Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat o rezoluție nonlegislativă în care îndeamnă statele membre să permită României și Bulgariei să adere fără întârziere la spațiul Schengen.

viewscnt
Afla mai multe despre
avr
autoritatea vamala romana
vama
scaner
bogdan mihei
ministerul finantelor