EXCLUSIV Bruxelles-ul așteaptă România să-i ceară părerea despre plata defalcată a TVA. Comisarul Moscovici atenționează: Este mai bine să previi decât să tratezi!

EXCLUSIV Bruxelles-ul așteaptă România să-i ceară părerea despre plata defalcată a TVA. Comisarul Moscovici atenționează: Este mai bine să previi decât să tratezi!
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 27 oct 2017

Comisia Europeană încă așteaptă România la consultări asupra modului în care legislația privind plata defalcată a TVA respectă sau nu directiva UE privind TVA. În cazul în care autoritățile române nu vor face acest pas și vor implementa noua legislație fără a se asigura în prealabil că nu intră în conflict cu cea europeană, Comisia va începe procedura de evaluare ulterior, însă rezolvarea oricăror probleme descoperite după intrarea în vigoare a legii ar putea fi costisitoare. „Este întotdeauna mai bine să previi decât să tratezi”, atrage atenția comisarul european Pierre Moscovici.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, Comisia este dispusă să ajute România să se asigure că legislația pe plata defalcată a TVA nu intră în contradicție cu Directiva TVA, caz în care s-ar putea ajunge chiar la o procedură de infringement.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Procedura de infringement constituie un proces care presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, dacă părțile nu se înțeleg, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție, unde țara în cauză este amendată, de obicei, cu o sumă substanțială.

Pentru asistență din partea CE, este necesar și ca Guvernul de la București să ceară o analiză înainte ca legea să fie pusă în aplicare.

"Comisia este în contact cu autoritățile române referitor la planurile acestora privind plata defalcată a TVA. În cazul în care autoritățile române doresc să verifice dacă această măsură ar necesita o derogare formală de la Directiva TVA, suntem gata să facem o analiză. Scopul acestei analize este de a asigura că noua legislație este conformă cu cea a UE înainte de a intra în vigoare, decât să descoperi ulterior că este o problemă. Este întotdeauna mai bine să previi decât să tratezi", a declarat pentru Profit.ro Pierre Moscovici, comisarul european pentru Afaceri Economice și Financiare, Taxare și Uniune Vamală.

Split TVA, doar pentru firme în insolvență sau rău-platnice, impozitul pe venituri scade la 10%. Puterea nu promite că impozitul pe dividende va mai fi eliminat sau că salariile mai cresc. Pensiile mai așteaptă: \ CITEȘTE ȘI Split TVA, doar pentru firme în insolvență sau rău-platnice, impozitul pe venituri scade la 10%. Puterea nu promite că impozitul pe dividende va mai fi eliminat sau că salariile mai cresc. Pensiile mai așteaptă: "Cum amânați?" "Cu grijă!"

Potrivit unor informații obținute de Profit.ro, Guvernul nu a solicitat nici până în prezent o derogare de la Directiva UE privind TVA.

Mecanismul de plată defalcată a intrat în vigoare cu aplicare opțională de la 1 octombrie, ordonanța de Guvern prevăzând ca de la 1 ianuarie 2018 să devină obligatoriu. Între timp, reprezentanți ai Guvernului s-au angajat public că sistemul de split TVA nu va mai fi aplicat tuturor firmelor de la 1 ianuarie, ci doar celor în insolvență și celor care nu-și respectă obligațiile fiscale privind TVA. Consultanții fiscali au avertizat încă din septembrie că statul nu a consultat Comisia și au atras atenția că România riscă o procedură de infringement pe această temă.

"Din câte înțelegem noi, legislația (privind plata defalcată a TVA, n.r.) se află încă în discuție în România și pot avea loc schimbări. Comisia nu analizează (din proprie inițiativă, n.r.), legislație care nu este încă în vigoare. Este încă prea devreme să tragem concluzia dacă noul sistem va fi în consens cu Directiva TVA sau cu noile reglementări propuse pentru TVA (de către Comisia Europeană, n.r.). Odată legislația adoptată de către România, Comisia va contacta autoritățile și va analiza sistemul de plată defalcată. Rămânem totuși deschiși să ajutăm autoritățile române în avans pentru a ne asigura că legislația respectă regulile UE", a declarat Vanessa Mock, purtător de cuvânt pentru Taxare și Uniune Vamală al Comisiei.

EY România: Trezoreria nu e pregătită pentru plata defalcată a TVA, funcționalitățile online promise nu sunt disponibile CITEȘTE ȘI EY România: Trezoreria nu e pregătită pentru plata defalcată a TVA, funcționalitățile online promise nu sunt disponibile

Premierul Mihai Tudose și, recent, ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, au declarat că legislația privind plata defalcată a TVA va fi modificată pentru a fi obligatorie de la 1 ianuarie doar pentru firmele în insolvență și pentru cele cu nereguli la respectarea obligațiilor fiscale privind TVA. Ordonanța dată de Guvern în august prevede că sistemul split TVA este aplicabil opțional de la 1 octombrie și obligatoriu de la 1 ianuarie 2018. În prezent, în Parlament se află în proces legislativ o lege pentru aprobarea ordonanței Guvernului.

Potrivit celor mai recente date furnizate Profit.ro de către ANAF, în sistemul de plată defalcată a TVA s-au înscris doar aproximativ 300 de companii.

Un raport publicat recent de Comisia Europeană arată că executivul comunitar a atenționat Guvernul român că introducerea sistemului de plată defalcată a TVA poate necesita o derogare prealabilă de la Directiva UE în domeniu, dar ministrul Finanțelor a contestat necesitatea unei astfel de derogări și a susținut că oficialii Comisiei nu ar avea informații exacte despre această măsură. Documentul a fost redactat în urma discuțiilor de la București dintre reprezentanții Comisiei Europene și Guvern.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
comisia europeana
pierre moscovici
ue
plata defalcata