EXCLUSIV Secretul ultimei execuții bugetare: Dividendele de la companii de stat au salvat deficitul. Colectarea veniturilor la ANAF rămâne slabă, Guvernul ține strict sub control cheltuielile. Înțelegerea cu UE

EXCLUSIV Secretul ultimei execuții bugetare: Dividendele de la companii de stat au salvat deficitul. Colectarea veniturilor la ANAF rămâne slabă, Guvernul ține strict sub control cheltuielile. Înțelegerea cu UE
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 27 iul 2023

Deficitul foarte mic, de numai 300 de milioane de lei în luna iunie, nu este rezultatul unei îmbunătățiri bruște a colectării veniturilor de către ANAF, ci a fost determinat de încasarea de către buget a dividendelor de la companiile controlate de stat sau la care statul are participații. Potrivit informațiilor Profit.ro, cea mai mare parte a sumei de 9,7 miliarde lei prinsă în buget ca venituri din dividende a fost încasată în luna iunie, motiv pentru care deficitul a fost atât de redus și lasă impresia, falsă, că situația bugetară s-a stabilizat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit.ro a anunțat recent în premieră - Guvernul a ajuns la o înțelegere informală cu Bruxelles-ul să nu piardă bani UE pentru depășirea țintei de deficit în 2023 și 2024. Dar trebuie să crească taxe

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

O parte din dividende ar urma să ajungă la buget și în luna iulie, dar suma este mult mai mică față de iunie. Iulie este, de asemenea, o lună în care încasările obișnuite sunt peste media anuală.

Cum suma de 9,7 miliarde de lei este prevăzută în Legea bugetului, încasarea acestor bani nu îmbunătățește situația deficitului. de asemenea, potrivit informațiilor Profit.ro, la nivelul de ANAF, situația colectării nu s-a schimbat semnificativ față de lunile anterioare.

VIDEO Grevă japoneză la Oficiul Național al Registrului Comerțului CITEȘTE ȘI VIDEO Grevă japoneză la Oficiul Național al Registrului Comerțului

În contextul în care veniturile continuă să fie sub așteptări, un aspect important rămâne controlul foarte strict al Guvernului asupra cheltuielilor instituțiilor. Încă din martie, aceste cheltuieli sunt aprobate lunar de către Guvern.

Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2023 s-a încheiat cu un deficit de 37,21 miliarde lei, respectiv 2,34% din PIB, față de deficitul de 23,51 miliarde lei, respectiv 1,67% din PIB aferent primelor șase luni ale anului 2022.

Programul de colectare al ANAF este disponibil aici

Evoluția lunară a deficitului

Lună Deficit
iunie 300 milioane lei
mai 9,56 miliarde lei
aprilie 4,6 miliarde lei
martie 5,7 miliarde lei
februarie 13 miliarde lei
ianuarie 4 miliarde lei
Total 37,21 miliarde lei

Record al companiilor de stat - 17,9 miliarde lei rezultat brut pentru anul trecut

Statul a încasat acum dividende în contul rezultatelor de anul trecut ale companiilor de stat.

Companiile controlate de Guvern au raportat un profit brut record pentru anul trecut, cu 245% mai mare față de cel obținut pentru anul 2021, arată datele analizate de Profit.ro. Rezultatul, de 17,89 miliarde lei, a fost influențat puternic de prețurile mari la energie, care au condus la câștiguri record pentru companiile din domeniu. Statul controlează companii importante din domeniu, cum ar fi Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, astfel că a fost unul dintre principalii beneficiari.

Cele 201 companii pe care le controlează Guvernul, integral sau cu participații majoritare, au obținut 17,89 miliarde de lei pentru anul 2022, datele fiind calculate în urma depunerii situațiilor financiare anuale pentru anul trecut.

Eșecul impozitării bacșișului: În cinci luni, la buget au ajuns doar 6 milioane de lei, mai mult de jumătate din București și nici 2.600 de lei din Vaslui CITEȘTE ȘI Eșecul impozitării bacșișului: În cinci luni, la buget au ajuns doar 6 milioane de lei, mai mult de jumătate din București și nici 2.600 de lei din Vaslui

Pentru 2021, companiile din subordinea Guvernului au anunțat un rezultat brut de 5,18 miliarde lei. Veniturile totale ale acestor companii s-au situat la 92,43 miliarde de lei, o sumă impresionantă față de 62,58 miliarde lei în 2021. Cele 201 companii au 163.258 angajați.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit bugetar
executia bugetara
buget
ministerul finantelor