EXCLUSIV Un apropiat al lui Darius Vâlcov, în trecut la DSP Olt și Consiliul Local Slatina - șef al Vămilor

EXCLUSIV Un apropiat al lui Darius Vâlcov, în trecut la DSP Olt și Consiliul Local Slatina - șef al Vămilor
scris 7 feb 2019

Un apropiat al consilierului guvernamental Darius Vâlcov va fi numit șef al Direcției Vămilor de către președintele ANAF, Mihaela Triculescu. Potrivit informațiilor Profit.ro, Daniel Costinel Nache va prelua postul de director general în perioada următoare, actul de numire fiind în prezent în procedura internă de avizare la ANAF. Nache a fost auditor la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Olt și a candidat și la Consiliul Local Slatina, oraș pe care Darius Vâlcov l-a condus din postura de primar. Triculescu ar fi fost susținută la conducerea ANAF tot de Darius Vâlcov.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Potrivit informațiilor Profit.ro, numirea lui Nache se află în circuitul intern de avizare în cadrul ANAF și urmează să ajungă în curând la cabinet pentru a fi semnată de președintele ANAF, Mihaela Triculescu, iar ulterior de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Aceasta este doar cea mai recentă dintr-un șir mai lung de măsuri prin care Vâlcov pare că preia puternic controlul ANAF.

Chiar dacă ANAF se află oficial în subordinea ministrului Finanțelor, în fapt, agenția a trecut, prin mai multe numiri și decizii, sub influența consilierului guvernamental Darius Vâlcov. 

EXCLUSIV ANAF este în control la două bănci și urmează o a treia în scurt timp. Inspectorii Fiscului verifică profitul pe anii din urmă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ANAF este în control la două bănci și urmează o a treia în scurt timp. Inspectorii Fiscului verifică profitul pe anii din urmă

Recent, Ștefan Cosmin Doliș, ofițer în Poliția Română, l-a înlocuit pe Bogdan Lari în postul de vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, coordonator al activității structurilor vamale. Doliș îl va avea în subordine pe Nache.

Vâlcov este unul dintre artizanii programului de guvernare al PSD, factor de decizie la Palatul Victoria, are o influență foarte mare în toate măsurile economice adoptate in ultimii doi ani și este un apropiat al liderului PSD, Liviu Dragnea.

De asemenea, Vâlcov este la originea unor schimbări cum au fost taxele pe activele băncilor ori pentru companii din energie și telecom, introduse la finalul anului trecut.

Una dintre cele mai importate acțiuni de subrdonare a ANAF lui Vâlcov, anunțată în premieră de Profit.ro, este semnarea unui acord între ANAF și Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP), in urma caruia Fiscul va primi de la aceasta din urma liste cu firme și domenii cu risc fiscal pe care va trebui să le controleze, urmând ca modalitatea de preluare și stabilirea acțiunilor de control să fie realizate de ANAF, dar cu comunicarea către CNSP a motivelor pentru care, eventual, unele dintre propunerile Comisiei nu au fost preluate.

Astfel, ANAF, condusă de la începutul lunii ianuarie de Triculescu, va urma obiective de control trasate de Comisia de Prognoză și va da explicații acesteia când nu le respectă. Comisia de Prognoză este în subordinea Secretariatului General al Guvernului, unde unul dintre principalii lideri decizionali este consilierul economic al premierului, Darius Vâlcov.

CONFIRMARE Mihaela Triculescu - noul șef al ANAF CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Mihaela Triculescu - noul șef al ANAF

De asemenea, Profit.ro a relatat că un avocat și un fost șef DSP Olt, ambii în trecut având probleme cu justiția - numiți la cabinetul noii șefe a Fiscului.

Subordonarea tot mai puternică a ANAF lui Vâlcov ar putea însemna vești proaste pentru unele companii, cum sunt multinaționalele, devenite în ultimii ani ținta criticilor liderilor PSD.

La finele lunii ianuarie, ANAF a anunțat că a inițiat operațiunea Iceberg, reprezentând o acțiune amplă de verificare fiscală a celor mai mari companii, acoperind toate domeniile economice din România.

Operațiunea „Iceberg” se va desfășura pe întreaga durată a anului 2019 și presupune intensificarea controalelor și eficientizarea derulării acestora la companiile mari.

În luna decembrie, liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a avertizat pe reprezentanții marilor companii care au criticat proiectul Guvernului ce introduce o serie de măsuri fiscale să nu mai încerce "să șantajeze" statul român. El aprecia că multinaționalele ar ascunde profiturile și le atenționa: „România nu e sat fără câini”

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
darius valcov
mihaela triculescu
eugen teodorovici
daniel costinel nache
vama