Guvernul a împrumutat deja 26,7 miliarde lei, sume atrase doar de pe piața internă

Guvernul a împrumutat deja 26,7 miliarde lei, sume atrase doar de pe piața internă
scris 30 mar 2021

Guvernul a împrumutat, în primele trei luni ale anului, 26,7 miliarde de lei, după ce în martie a mai luat fonduri de 5,5 miliarde de lei de pe piața internă, de la bănci, investitori și populație. În februarie, suma împrumutată a fost semnificativ mai mare, de 12,9 miliarde lei. În anul 2020, statul a strâns suma de 163,8 miliarde lei (33,6 miliarde euro), un nou record, care include finanțările obținute prin emisiuni de obligațiuni, în lei și valută, pe piața internă și pe extern, precum și împrumuturile direct de la populație și pe cele contractate de la instituții financiare, precum BERD sau Banca Mondială. În 2019, pentru comparație, statul a atras per total suma de 91 miliarde lei.

Recent, statul a anunțat și că vrea să împrumute 7-7,4 miliarde de euro de pe piața externă prin emisiuni de obligațiuni, urmând ca în următoarele 12 luni (aprilie 2021 - aprilie 2022) să împrumute de pe extern 11 miliarde euro.

Pentru anul acesta, Ministerul Finanțelor a anunțat că are un necesar brut de finanțare de 130,8 miliarde lei. Ncesarul se bazează pe un deficit bugetar stabilit acum, la început de an, la 79,9 miliarde lei (7,2% din PIB). Datoria publică a ajuns la aproape 500 miliarde de lei la finalul anului 2020, în contextul în care nevoia de împrumuturi a statului a explodat anul trecut, odată cu deficitul bugetar. Deficitul bugetar a fost de 26,9 miliarde lei (2,8% din PIB) în 2018, 48,3 miliarde lei (4,6% din PIB) în 2019 și de 101,9 miliarde lei (9,8% din PIB) în 2020.

VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Bodea, Adrem: România are ocazia unică în 100 de ani de a-și moderniza infrastructura critică energetică. Principalele piedici CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Bodea, Adrem: România are ocazia unică în 100 de ani de a-și moderniza infrastructura critică energetică. Principalele piedici

Un aspect care trebuie menționat este că datoria publică a depășit, în luna ianuarie, pragul istoric de 500 de miliarde de lei, echivalentul a 47,8% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit datelor Ministerului Finanțelor analizate de Profit.ro.

Statul a beneficiat în ianuarie și în bună parte din februarie de condiții bune de finanțare, la costuri în scădere. Dobânzile au revenit, însă, pe creștere în a doua jumătate a lunii februarie, în contextul unui trend la nivel global de majorare a dobânzilor pentru guverne și s-au menținut la un nivel ridicat și în luna martie.

În februarie și martie, Finanțele nu au făcut publice rezultatele împrumuturilor prin preogramul Tezaur, destinat populației, după ce în ianuarie au anunțat că au atras aproape 1 miliard de lei. Finanțele au anunțat, la finalul lunii ianuarie, că au împrumutat peste 955 milioane lei de la populație prin vânzarea de titluri de stat în cadrul programului Tezaur, aceasta fiind cea mai mare sumă atrasă lunar prin acest instrument. Mai multe runde de titluri de stat cumpărate de populație în trecut au avut scadența în decembrie 2020 și au influențat probabil subscrierile din ianaurie 2021, întrucât o parte dintre persoanele respective au investit din nou banii tot în titluri de stat.

Guvernul a anunțat, orientativ, un plan de împrumuturi de 3,85 miliarde lei pentru piața internă de obligațiuni destinată investitorilor instituționali, dar a luat de la aceștia doar 3 miliarde de lei. Tot de la investitorii mari a atras și 230 de milioane de euro, dar printr-o emisiune separată. Emisiunile în valută destinate băncilor și investitorilor mari au loc, de obicei, atunci când aceștia semnalează Ministerului Finanțelor că dispun de lichidități pe care ar vrea să le împrumute statului.

Modalitatea prin care antreprenorii români își pot promova produsele către sute de mii de persoane CITEȘTE ȘI Modalitatea prin care antreprenorii români își pot promova produsele către sute de mii de persoane

Totodată, statul a atras și de la populație, prin programul Fidelis, 1,4 miliarde de lei în luna martie.

Împrumuturile de anul trecut

Guvernul a împrumutat în 2020 suma de 163,8 miliarde lei (33,6 miliarde euro), un nou record, care include finanțările obținute prin emisiuni de obligațiuni, în lei și valută, pe piața internă și pe extern, precum și împrumuturile direct de la populație și pe cele contractate de la instituții financiare, precum BERD sau Banca Mondială. În 2019, pentru comparație, statul a atras per total suma de 91 miliarde lei. Împrumuturile foarte mari din 2020 au fost necesare în contextul în care Guvernul a anunțat un deficit record, bugetul fiind afectat de impactul epidemiei de coronavirus asupra veniturilor, dar mai ales asupra cheltuielilor, suplimentate masiv pentru sănătate și pentru programe de susținere a economiei.

Suma de 163,8 miliarde lei este mai ridicată comparativ cu necesarul de împrumut pentru 2020 (deficit bugetar+rostogolirea datoriei ajunse la scadență), fondurile atrase în plus față de necesar fiind direcționate către rezerva de valută a Ministerului Finanțelor (buffer), potrivit declarațiilor reprezentanților instituției.

Necesarul de finanțare al Guvernului pentru 2020 a fost stabilit la 143,6 miliarde de lei în urma celei mai recente rectificări, din care volumul datoriei de refinanțat în 2020 a fost de circa 47,5 miliarde lei, iar deficitul bugetar de 96,06 miliarde lei. Guvernul a terminat anul cu un deficit de 102 miliarde lei (9,8% din PIB), astfel că necesarul de finanțare final s-a situat la 149,5 miliarde lei.

Situația împrumuturilor

Lună Total Piața internă Piața
externă
investitori populație
lei euro
Total 26,73
mld. lei
17,14
mld. lei
1,48 mld.
euro
(7,23 mld lei)
2,36
mld. lei
-
martie 5,53
mld. lei
3
mld. lei
230 mil.
euro
(1,13 mld. lei)

Fidelis
1,4 mld.
lei
*

-
februarie 12,9
mld. lei
6,78
mld. lei
1,25 mld.
euro
(6,1 mld lei)
* -
ianuarie 8,3
mld. lei
7,36
mld. llei
- Tezaur
955
mil. lei
-

Sursă date: BNR, Ministerul Finanțelor
* Ministerul Finanțelor nu a făcut publică suma împrumutată prin programul Tezaur, destinat populației

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor