Guvernul dă undă verde introducerii cotei reduse de TVA pentru publicații digitale

Guvernul dă undă verde introducerii cotei reduse de TVA pentru publicații digitale
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 24 sep 2021

Guvernul susține introducerea cotei reduse de 5% a TVA, începând de anul viitor, și pentru vânzarea de cărți, manuale, ziare și reviste în format electronic, nu doar pentru comercializarea celor tipărite, ca în prezent.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Codul fiscal reglementează în prezent aplicarea unei cote reduse de 5% a TVA asupra bazei de impozitare pentru manuale școlare, cărți, ziare și reviste exclusiv în format tipărit. În 2018, la nivelul Uniunii Europene s-a convenit însă asupra unei directive care permite statelor membre să aplice cote reduse, foarte reduse sau cote zero de TVA pentru publicațiile electronice, aliniind astfel normele în materie de TVA pentru publicațiile electronice cu cele pentru publicațiile pe suport fizic.

Este bine de știut: Documentul transmis de Guvern către Comisia Europeană, cu obiective în cadrul PNRR, și prezentat de Profit.ro include însă, printre altele, și angajamentul de a exclude posibilitatea ca pe viitor să fie introduse noi cote reduse de TVA (de nivelul 5% sau 9%) pe lângă cele existente în prezent, cum este, de exemplu, TVA aplicată la alimente.

COVID - Anumite măști de protecție pot fi scutite de TVA CITEȘTE ȘI COVID - Anumite măști de protecție pot fi scutite de TVA

Profit.ro a relatat că, anul acesta, parlamentari ai actualei puteri au inițiat un proiect de introducere a cotei reduse a TVA și pentru publicațiile în format electronic.

Inițiaorii arată că, în doi ani și jumătate de la adoptarea directivei, țări europene cu tradiție culturală și consum cultural semnificativ au adoptat această regulă de supunere unui regim fiscal egal a cărților în format tipărit, electronic sau audio.

Guvernul dă undă verde introducerii cotei reduse de TVA pentru publicații digitale

Mai mult, Marea Britanie a dispus, odată cu debutul pandemiei de Covid-19, o reducere la cota 0% pentru toate cărțile, indiferent de format. La fel a procedat Norvegia, chiar din 2019.

Primăriile vor fi obligate să înștiințeze firmele și persoanele fizice cu privire la obligația actualizării, la fiecare 5 ani, a valorii impozitabile a clădirilor nerezidențiale CITEȘTE ȘI Primăriile vor fi obligate să înștiințeze firmele și persoanele fizice cu privire la obligația actualizării, la fiecare 5 ani, a valorii impozitabile a clădirilor nerezidențiale

”Se cuvine așadar să urmăm exemplul adoptat la nivelul celor mai multe țări din Uniunea Europeană și să realizăm o armonizare a cotelor de TVA la comercializarea de cărți, indiferent dacă acestea se prezintă în format tipărit pe hârtie, sub formă audio sau multimedia sau în format electronic transferabil prin Internet”, arată inițiatorii proiectului.

Prin urmare, proiectul propune modificarea Codului Fiscal, stabilind că o cotă redusă de 5% a TVA se va aplica asupra bazei de impozitare în cazul livrării de: ”manuale școlare și cărți în format tipărit, audio, multimedia sau electronic, ziare și reviste, cu excepția celor destinate exclusiv sau în principal publicității”.

Noua cotă ar urma să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2022, prevede proiectul.

Inițiatorii au estimat că o trecere de la cota standard de TVA (19%) la una redusă (5%) ar avea un impact financiar negativ asupra încasărilor bugetare de doar 70.000 de euro, aproximativ 350.000 lei, în primul an de aplicare, media pe 5 ani fiind de doar 130.000 lei.

VIDEO Finanțele au publicat specificațiile tehnice pentru proiectul e-Factura CITEȘTE ȘI VIDEO Finanțele au publicat specificațiile tehnice pentru proiectul e-Factura

Acum, Guvernul Cîțu a adoptat un punct de vedere asupra proiectului, document care este transmis Parlamentului și în care Executivul arată că susține măsura, dar face și propuneri de clarificare a acesteia.

În primul rând, potrivit Executivului, cotele reduse prevăzute de Directiva 2006/112/CE se aplică serviciilor furnizate pe cale electronică care se încadrează la pct. 6 din anexa III a acesteia, respectiv ”livrarea, inclusiv împrumutul de către biblioteci, a cărților, ziarelor și periodicelor, fie pe suport fizic, fie pe cale electronică, ori ambele (inclusiv broșuri, pliante și imprimate similare, albume, cărți de desenat sau de colorat pentru copii, partituri imprimate sau în manuscris, hărți și hărți hidrografice sau similare), altele decât publicațiile destinate în totalitate sau în mod predominant publicității și altele decât publicațiile care au, în totalitate sau în mod predominant, un conținut video sau un conținut muzical audio”.

Astfel, Guvernul consideră că textul propus în proiect nu reflectă corect textul din directivă, respectiv în textul din directivă nu se regăsește formatul multimedia.

”Din textul propus ar rezulta că se tratează diferit manualele școlare și cărțile față de ziare și reviste, în sensul că doar pentru manualele școlare și cărți se propune cota redusă de 5% pentru mai multe formate de comercializare, în timp ce pentru ziare și reviste cota redusă de 5% nu este valabilă decât în cazul formatului tipărit”, susține Guvernul.

ANAF - anunț pentru profesori la început de an școlar: Aveți obligații fiscale pentru veniturile din meditații. Campania, ignorată de profesori CITEȘTE ȘI ANAF - anunț pentru profesori la început de an școlar: Aveți obligații fiscale pentru veniturile din meditații. Campania, ignorată de profesori

Prin urmare, Executivul propune modificarea formei din proiect în ce privește aplicarea cotei de 5% a TVA.

”(...) din punct de vedere al compatibilității cu acquis-ul comunitar în materie de TVA, susținem propunerea de modificare a art. 291 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, dar într-o formă amendată a textului propus, după cum urmează: livrarea de manuale școlare, cărți, ziare și reviste, pe suport fizic și/sau pe cale electronică, cu excepția celor care au, în totalitate sau în mod predominant, un conținut video sau un conținut muzical audio și a celor destinate exclusiv sau în principal publicității”, este propunerea Guvernului.

Pentru a intra în vigoare, modificarea Codului Fiscal trebuie adoptată de ambele camere ale Parlamentului și promulgată de șeful statului.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
redus
5%
cota
carti
ziare
reviste
cod fiscal
proiect