Hotelierii și restaurantele dau mai puțini bani la stat pentru impozitul specific, după majorarea plafonului pentru microîntreprinderi

Hotelierii și restaurantele dau mai puțini bani la stat pentru impozitul specific, după majorarea plafonului pentru microîntreprinderi
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 5 nov 2018

Firmele cu activități în domeniile hotelier și servicii alimentare au achitat pentru primul semestru al anului trecut suma de 114 milioane de lei ca impozit specific, însă pentru prima jumătate a acestui an suma a coborât la 73 milioane de lei, după ce majorarea plafonului de impozitare în regim de microîntreprindere la 1 milion de euro de la începutul acestui an a mutat o parte din firmele de la impozit specific la micro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Statul a înregistrat anul acesta din impozit specific în sumă de 126,7 milioane de lei, potrivit datelor Profit.ro, dar aceasta este aferentă termenului de plată 25 ianuarie, când firmele au achitat 53,77 milioane de lei pentru ultimele șase luni din 2017, precum și pentru termenul de plată 25 iulie, la care firmele au virat la stat impozitul specific pentru prima jumătate a acestui an.

Pentru întreg anul trecut, firmele cu astfel de activități au achitat statului 165 de milioane de lei.

Firmele încadrate la impozitul specific plătesc de două ori pe an, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare semestrului pentru care datorează impozitul.

Anul trecut, la 25 iulie 2017, termenul pentru primul semestru, în contul impozitului specific a fost înregistrată suma de 111,4 milioane lei, iar a două tranșă, pentru intervalul iulie-decembrie, a fost achitată până la 25 ianuarie, totalizând 53,77 milioane lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor.

Date Profit.ro - Noua taxă auto: Guvernul analizează două variante - taxarea poluatorului la ITP sau prin impozitul anual. Noua taxă pentru descurajarea mașinilor poluante va ține cont și de veniturile medii ale românilor CITEȘTE ȘI Date Profit.ro - Noua taxă auto: Guvernul analizează două variante - taxarea poluatorului la ITP sau prin impozitul anual. Noua taxă pentru descurajarea mașinilor poluante va ține cont și de veniturile medii ale românilor

Impozitul specific a fost introdus din 2017, prin Legea 170/2016, și este calculat conform unor formule specifice, în funcție de capacitatea hotelurilor sau de suprafața restaurantelor.

Firmele care intră la regimul de impozitare pentru microîntreprinderi nu aplică impozitul specific. De la începutul anului, pragul cifrei de afaceri pentru încadrarea la microîntreprinderi a crescut de la 500.000 de euro la 1 milion de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit specific
turism
restaurante