Indemnizația de șomaj și alocația de stat pentru copii, șanse mari să fie majorate anual

Indemnizația de șomaj și alocația de stat pentru copii, șanse mari să fie majorate anual
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 2 dec 2017

Parlamentarii puterii și cei ai opoziției și-au unit forțele și susțin împreună indexarea anuală a indicatorului social de referință (ISR) cu 100% din rata inflației, ceea ce ar majora anual atât indemnizația de șomaj, cât și alocația de stat pentru copii, raportate la acest indicator. Valoarea ISR nu a mai fost actualizată de aproape 10 ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Printre semnatorii proiectului se regăsesc parlamentari din PSD, USR, ALDE, dar și foști membri ai ultimelor două partide, precum fostul premier Victor Ponta și fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin, care conduc în prezent formațiunea Pro România.

Inițiativa legislativă propune indexarea anuală a ISR cu 100% din rata inflației, ca indicator ce reflectă creșterea anuală medie a prețurilor.

În cazul în care inflația este negativă, IRS nu este indexat, ci rămâne la valoarea anului anterior.

DOCUMENT O nouă obligație pentru firme: dacă au peste 50 de salariați, trebuie să angajeze \ CITEȘTE ȘI DOCUMENT O nouă obligație pentru firme: dacă au peste 50 de salariați, trebuie să angajeze "un expert sau un tehnician în egalitate de șanse". Nerespectarea obligației va atrage o amendă până la 100.000 lei

Autorii proiectului arată că acest model de indexare nu este o noutate, ci este prevăzut deja în cazul pensiilor.

Ei amintesc că, astăzi, valoarea ISR este de 500 de lei și nu a fost modificat din 2008.

Indicatorul Social de Referință (ISR) reprezintă valoarea în raport cu care sunt calculate toate prestațiile sociale, precum venitul minim garantat, indemnizația de șomaj, ajutorul pentru încălzire sau alocația de stat pentru copii. Coeficientul de multiplicare pentru fiecare tip de prestație în parte se numește Indicele Social de Inserție (ISI), iar pentru alocația de stat pentru copil este de 0,168 din ISR.

ANCOM pregătește scăderea facturii pentru convorbiri pe telefonul mobil. Din 2018 CITEȘTE ȘI ANCOM pregătește scăderea facturii pentru convorbiri pe telefonul mobil. Din 2018

Parlamentarii citează și un raport al Rețelei Europene de Politici Sociale, potrivit căruia Indexările survenite în vederea asigurării coșului zilnic au fost „arbitrare si urmând mai degrabă o logică politică”, ele fiind operate prin mărirea fracțiunii din ISR și nu prin mărirea valorii ISR.

Același raport menționează că, din cauza acestor indexări arbitrare și nesistematice, obligația de a revizui valoarea veniturilor minime anual asumată de Guvern nu a fost respectată.

viewscnt
Afla mai multe despre
isr
indicator social de referinta
alocati
copii
indemnizatie
somaj
venit minim
indexare
inflatie
proiect
parlament
lege