Noi cote, stabilite prin lege, pentru veniturile care revin autorităților locale din bugetul de stat

Noi cote, stabilite prin lege, pentru veniturile care revin autorităților locale din bugetul de stat
scris 31 iul 2020

Cotele din impozitui pe venit care se repartizează anual unităților administrativ-teritoriale și modul de repartizare a acestor sume ar urma să fie stabilite, printr-o nouă lege, confom formulei prevăzute în legea bugetului de stat pe anul 2020.

Proiectul legislativ a fost inițiat de liberali în vederea modificării Legii finanțelor publice locale și trebuie aprobat de Parlament pentru a intra în vigoare.

Liberalii au constatat că, în prezent, cotele alocate din impozitui pe venit ”nu mai sunt de actualitate, iar în fiecare an, prin legea bugetului de stat, Guvernul propune Parlamentului spre aprobare o altă formulă de repartizare a impozitului pe venit catre UAT-uri, prin derogare de la Legea finanțelor publice locale”.

Deficitul bugetar s-a redus în iunie la 6,33 miliarde lei, jumătate față de cel din luna mai. Este cel mai mic deficit lunar de la debutul crizei coronavirus. Pentru primele șase luni, deficitul a ajuns la 45,2 miliarde lei CITEȘTE ȘI Deficitul bugetar s-a redus în iunie la 6,33 miliarde lei, jumătate față de cel din luna mai. Este cel mai mic deficit lunar de la debutul crizei coronavirus. Pentru primele șase luni, deficitul a ajuns la 45,2 miliarde lei

Legea finanțelor publice locale prevede acum că din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale în luna anterioară, cu excepția impozitului pe veniturile din pensii, se alocă lunar, până cel târziu la data de 8 a lunii în curs, o cotă de:

a) 41,75% la bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor pe al căror teritoriu își desfășoară activitatea plătitorii de impozit pe venit;

b) 11,25% la bugetul local al județului;

c) 18,5% într-un cont distinct, deschis pe seama direcției generale a finanțelor publice județene la trezoreria municipiului reședință de județ, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, ale orașelor și ale municipiilor, precum și a bugetului local al județului.

În execuție, cota de 18,5% se alocă de către direcțiile generale ale finanțelor publice județene, în termenul menționat, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, ale orașelor și ale municipiilor, precum și a bugetului local al județului.

Pentru municipiul București, cota este de 71,5% din impozitul pe venit, dar proiectul nu face referire la aceste alocări.

Fondul Proprietatea promovează oferta publică de răscumpărare la prețul de 1,3900 lei/acțiune, cu 12% peste cotația de piață CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea promovează oferta publică de răscumpărare la prețul de 1,3900 lei/acțiune, cu 12% peste cotația de piață

În schimb, având în vedere cum Guvernul a modificat cotele pentru autoritățile locale în bugetul pe anul în curs, liberalii propun permanentizarea acestei formule.

Astfel, conform proiectului de lege, din impozitui pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale în luna anterioară, se alocă lunar până cel târziu la data de 8 a lunii în curs, o cotă de:

a) 15% la bugetui local al județului;

b) 65% la bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipillor pe al căror terltorlu îți desfășoară activltatea plătitoril de impozit pe venit;

c) 6% pentru repartizare bugetelor locale ale comunelor, orașelor și municipillor prin hotărâre a consiliului județean;

d)14% într-un cont distinct deschis pe seama direcțiel generale regionale a finanțelor publice/administrației județene a finanțelor publice, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor, municipillor și județelor;

În cadrul fiecărui județ, sumele aferente acestei din urmă cote se repartizează pentru echilibrarea bugetelor locale ale unităților administrativ-teritorlale astfel:

a) 85% pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor și municipillor;

b) 15% pentru echilibrarea bugetelor locale ale județelor.

ULTIMA ORĂ DECIZIE Revine vechiul sistem privind încadrarea persoanelor cu dizabilități în muncă. Firmele pot alege CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DECIZIE Revine vechiul sistem privind încadrarea persoanelor cu dizabilități în muncă. Firmele pot alege

Totodată, proiectul propune abrogarea prevederii actuale din legislație potrivit căreia ”în situații deosebite, prin legea bugetului de stat, cotele defalcate din impozitul pe venit pot fi majorate”.

În schimb, este propusă introducerea unei prevederi privind transparentizarea sumelor colectate din impozitul pe venit la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale, prin obligarea Ministerului Finanțelor Publice de a comunica aceste informatii, trimestrial, pe pagina de internet.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
autoritati locale
cote
impozit
venit
cote
buget
alocare
proiect
lege