Plata datoriilor către ANAF din contul bancar printr-o aplicație? Finanțele, cu fonduri UE, vor lansa o aplicație și vor moderniza site-ul propriu și pe cel al ANAF pentru a permite și terților să dezvolte aplicații cu acces în SPV

Plata datoriilor către ANAF din contul bancar printr-o aplicație? Finanțele, cu fonduri UE, vor lansa o aplicație și vor moderniza site-ul propriu și pe cel al ANAF pentru a permite și terților să dezvolte aplicații cu acces în SPV
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 8 aug 2019

Ministerul Finanțelor a accesat fonduri UE pentru un proiect de modernizare a mecanismelor site-urilor ANAF și Finanțelor, astfel încât să permită dezvoltarea de aplicații, preponderent de către terți, cu acces securizat la informațiile contribuabililor din Spațiul Privat Virtual (SPV), potrivit informațiilor Profit.ro. Oportunitățile sunt foarte multe, dar, de exemplu, o aplicație dezvoltată pe aceste baze va putea să extragă din SPV date despre datorii și termene de plată, să verifice disponibilul din contul bancar al utilizatorului și să genereze ordine de plată. Finanțele intenționează să își lanseze propria aplicație, dar aceasta va fi mai mult cu titlu de exemplu, obiectivul noilor mecanisme fiind să dea posibilitatea pieței să dezvolte, în condiții de securitate, servicii pentru plătitorii de taxe și impozite.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În cazul băncilor, noile servicii ar putea fi furnizate, probabil, prin actualele aplicații de internet banking.

Spațiul Privat Virtual este un serviciu pus la dispoziție de ANAF firmelor și populației, prin intermediul căruia Fiscul poate transmite dar și poate primi documente, inclusiv declarații fiscale.

Sistemul IT al Ministerului Finanțelor, ANAF și altor structuri subordonate ministerului este administrat de Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF).

Câștigul salarial mediu net a crescut CITEȘTE ȘI Câștigul salarial mediu net a crescut

Ministerul intenționează să asigure platforma necesară, dar în ce privește dezvoltarea de aplicații pentru utilizatori, va lăsa mai mult "piața să se manifeste". Având în vedere, însă, tipul de informații care vor fi accesate de aceste aplicații, cum sunt conturile bancare sau informații fiscale ale utilizatorilor, condițiile de securitate vor fi stricte.

"Va permite dezvoltarea unor aplicații care să poată accesa nu doar site-ul nostru, ci să combine informații de pe mai multe site-uri. Accesează ANAF și ia informații, de exemplu, despre datorii, iar utilizatorul SPV are și un serviciu bancar, astfel că aplicația intră în serviciul bancar, se uita la disponibilul din cont și lasă pe om să decidă dacă plătește, cât plătește, de la 1, 2, 3 sau 4 banci. Este o idee de dezvoltare", afirmă surse Profit.ro.

Proiectul Ministerului Finanțelor a fost depus și admis în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă (POCA).

Finanțarea este acordată pentru modernizarea portalului ANAF și a celui al Ministerului Finanțelor "pentru asigurarea unei înalte disponibilități a serviciilor electronice disponibile în SPV, accesibilitatea prin dispozitivele mobile a serviciilor electronice disponibile în SPV", potrivit unui document analizat de Profit.ro.

ULTIMA ORĂ Fiscalizarea bacșișului în restaurante și baruri CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Fiscalizarea bacșișului în restaurante și baruri

Finanțele vor folosi banii, în mare, pentru a defini unterfețe standard, partea de securitate, de protecție a datelor și alte aspecte esențiale. Specificațiile vor fi publicate, iar terții vor avea posibilitatea a dezvolta aplicații așa cum le consideră necesare. Aplicațiile vor trebui să îndeplinească condiții de tehnologie și standarde.

Proiectul vizează și achiziția de echipamente cu o capacitate de acces mult superioara celei din prezent, pentru a face față noilor aplicații.

Standardele introduse prin acest proces de modernizare vor fi unele larg acceptate la nivel-ul industriei, astfel încât să nu restricționeze inutil accesul dezvoltatorilor.

Problemele sistemului informatic al ANAF

Sistemul informatic al ANAF este vechi și încărcat la limită, iar de foarte multe ori, mai ales anul acesta, a cedat, serviciile online ale agenției fiind indisponibile.

Menținerea în funcțiune și reparațiile în situații de criză sunt destul de dificile pentru angajații CNIF, în contextul în care pentru multe echipamente nu se ma produc piese de schimb, iar o parte mare din software-ul utilizat nu mai are de mult timp suport din partea dezvoltatorilor.

Un program de modernizare a sistemului informatic al ANAF, cu bani împrumutatți de la Banca Mondială și alocați după un program foarte bine stabilit, a eșuat din cauza autorităților responsabile de proiect care nu și-au făcut treaba.

Rezolvarea acestei situații ar putea veni abia anul următor, când ar urma să fie alocate fonduri pentru o modernizare de amploare mai mare a structurii informatice a ANAF. 

viewscnt
Afla mai multe despre
it
anaf
ministerul finantelor
fonduri ue
aplicatii
cont bancar