România - printre țările cu cele mai mari creșteri ale costului cu mâna de lucru în trimestrul patru

România - printre țările cu cele mai mari creșteri ale costului cu mâna de lucru în trimestrul patru
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 mar 2021

Costul orar cu mâna de lucru în întreaga economie a crescut cu 3% în zona euro și cu 3,3% în UE, în trimestrul patru 2020, comparativ cu perioada similară a lui 2019, în rândul statelor membre cele mai mari creșteri fiind înregistrate în Austria (11,6%), Bulgaria (10%) și România (8,7%), potrivit datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile și costurile non-salariale, precum contribuțiile sociale plătite de angajatori. În România, costurile salariale au înregistrat o creștere anuală de 8,7% în trimestrul patru, iar costurile non-salariale au înregistrat o creștere anuală de 9,1%, scrie Agerpres.

Învață de la traderi cu experiență prin Vestor CITEȘTE ȘI Învață de la traderi cu experiență prin Vestor

Avansul costurilor cu forța de muncă în România s-a produs în principal pe fondul creșterii cu 9,6% a costului orar al forței de muncă în sectorul de non-business, la care se adaugă o creștere cu 8,3% a costului orar al forței de muncă în sectorul de business, în ambele cazuri fiind vorba de creșteri mult peste media europeană, de 4,4% respectiv 2,8%. Pe sectoare ale economiei, în România costul orar cu forța de muncă a crescut cu 8,7% în industrie, cu 8,6% în sectorul serviciilor și cu 5,4% în construcții.

Potrivit datelor publicate anterior de Institutul Național de Statistică, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat în trimestrul IV 2020 o rată de creștere de 2,61% față de trimestrul precedent și o rată de creștere de 8,69% comparativ cu ultimele trei luni din 2019.

Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor cibernetice CITEȘTE ȘI Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor cibernetice

Comparativ cu același trimestru al anului precedent, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a urcat la majoritatea activităților economice. Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activitățile: spectacole, culturale și recreative (22,25%), intermedieri financiare și asigurări (14,09%), informații și comunicații (11,95%), respectiv în sănătate și asistență socială (11,73%). 

viewscnt
Afla mai multe despre
costuri
eurostat