Românii își fac PFA și SRL primăvara. Cele mai multe PFA au fost înființate în primăvara lui 2012

Românii își fac PFA și SRL primăvara. Cele mai multe PFA au fost înființate în primăvara lui 2012
scris 26 apr 2017

Inițiativa antreprenorială din România se manifestă cel mai intens în special în primul trimestru, atât în ceea ce privește înființările de firme (SRL), cât și în cazul persoanelor fizice autorizate (PFA). Din perspectiva anotimpului, primăvara este momentul anului în care se înființează cele mai multe SRL și PFA, reiese dintr-o analiză REGnet.ro asupra sezonalității înființărilor de firme în România. Din perspectiva evoluțiilor anuale, afacerile nou înființate (cumulat SRL și PFA) manifestă o tendință de scădere, potrivit unei analize REGnet.ro, realizată pe baza datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului.

În România au fost înființate 2,8 milioane de afaceri din decembrie 1990 și până în februarie 2017, dintre care 1,32 milioane au fost radiate între timp. Astfel, rata de supraviețuire a unei afaceri în România este de 52,7%. Astfel, aproximativ 1 din 2 afaceri reușesc să rămână în picioare în România, arată datele ONRC din ultimii 25 de ani.

O analiză asupra sezonalității înființărilor de SRL și PFA din România, realizată pe ultimii cinci ani, relevă faptul că primăvara este anotimpul în care inițiativa antreprenorială cunoaște cel mai mare avânt.

În acești ultimi cinci ani vârful maxim a fost atins în primăvara anului 2016 pentru SRL (20.747 înființări în lunile martie-mai), respectiv în primăvara lui 2012 pentru PFA (17.083 înființări). În mod tradițional, cu câteva excepții, în primul trimestru sunt înființate cele mai multe SRL și PFA în România (în decursul unui an), în contextul în care în luna martie se remarcă ceea mai intensă activitate în acest sens.

Tendința în ceea ce privește înființările de SRL este în creștere la nivel de țară, reiese din datele anuale ONRC pe ultimii cinci ani. Pe de altă parte, înființările de PFA manifestă o puternică tendință de scădere, având în vedere același interval analizat. Este de așteptat ca interesul pentru înființările de PFA să scadă și mai mult în 2017, date fiind modificările preconizate în ceea ce privește contribuțiile, notează REGnet.ro.

PFA în proiectul de modificare a Codului Fiscal. Veniturile PFA ar ajunge tot în găleata impozitului global – Gabriel Sincu, EY CITEȘTE ȘI PFA în proiectul de modificare a Codului Fiscal. Veniturile PFA ar ajunge tot în găleata impozitului global – Gabriel Sincu, EY

Cumulat, înființările de SRL și PFA din România – inițiativa antreprenorială – se află în acest moment într-un moment de regres puternic. Un total de 105.982 SRL și PFA au fost înființate în 2016. În istoria recentă a României doar anul 2014 a fost mai slab (101.627 înființări), iar anul de maxim a fost 2005, cu 159.464 înființări de SRL și PFA. Și în anii 2006, 2007 și 2008 cifrele au fost sus, iar apoi a venit criza economică.

Se observă, astfel, o tendință de stabilizare anuală în jurul valorii de 100.000 SRL și PFA nou înființate.

În ceea ce privește modificările de SRL și PFA, tendința este de creștere în ultimii ani. Primăvara (lunile martie, aprilie, mai) sunt modificate cele mai multe SRL și PFA în România, așa cum se întâmplă și cu înființările de SRL și PFA. De asemenea, primul trimestru este, de regulă, trimestrul cu cele mai multe operațiuni.

REGnet.ro este o firmă specializată în înființarea și modificarea online a societăților comerciale (SRL) și persoanelor fizice autorizate (PFA).

viewscnt
Afla mai multe despre
pfa
srl
regnet.ro
registrul comertului