Schema de garantare a creditelor pentru marile companii va fi administrată de Eximbank

Schema de garantare a creditelor pentru marile companii va fi administrată de Eximbank
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 10 iul 2020

Schema de garantare a creditelor pentru investiții și capital de lucru pentru companiile mari, similară cu Programul IMM Invest, va fi administrată de către Eximbank, potrivit unei ordonanțe de urgență discutate de Guvern în primă lectură.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Legea de organizare și funcționare a Eximbank va fi astfel modificată pentru a conferi posibilitatea băncii să administreze și astfel de instrumente de garantare pentru companiile mari.

Schema a fost notificată Comisiei Europeane și a fost aprobată de forul european, iar în ședințele de guvern următoare ar urma să fie adoptate toate actele normative necesare pentru implementarea efectivă a schemei de garantare. 

Cât va susține Guvernul din plata zilierilor și angajaților sezonieri din agricultură, HoReCa, turism CITEȘTE ȘI Cât va susține Guvernul din plata zilierilor și angajaților sezonieri din agricultură, HoReCa, turism

Guvernul a decis că va garanta până la 90% din creditele de investiții sau de capital pentru companiile mari afectate de pandemia de coronavirus, iar ulterior premierul Orban a arătat că subvenționarea dobânzii va fi de maximum 50%.

Potrivit acestuia, plafonul de garanții al programului, de 8 miliarde de lei, ar putea fi majorat de Guvern doar în cazul în care vor mai exista solicitări.

ULTIMA ORĂ Programul Kurzarbeit va fi aplicat doar în câteva domenii. Obligațiile angajatorului și modalitatea de decontare a plății de la buget CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Programul Kurzarbeit va fi aplicat doar în câteva domenii. Obligațiile angajatorului și modalitatea de decontare a plății de la buget

Potrivit ministrului Finanțelor Publice, programul pentru companiile mari va cuprinde 3 măsuri principale.

În primul rând, vor fi acordate garanții, în numele și contul statului, care vor acoperi până la 90% din necesarul de finanțare pentru creditele de investiții sau susținerea activităților curente acordate de către bănci comerciale companiilor mari afectate de de pandemia de Covid-19.

În al doilea rând, vor fi acordate finanțări cu componente de ajutor de stat pentru companiile afectate de de pandemia de covid pentru realizarea de investiții sau susținerea activităților curente. 

În al treilea rând, vor fi acordate produse cu componentă de minimis, respectiv compensarea dobânzii la credite în derulare, subvenționarea dobânzilor la credite noi și plafoane de garantare cu compenentă de minimis pentru creditele de capital de lucru acordate de băncile comerciale.

viewscnt
Afla mai multe despre
orban
companii
mari
imm invest
imm
banci
credite
garantii de stat
dobanda
subventie