Senatorii au adoptat Legea prevenirii, pentru care firmele pot fi scutite de amenzi. Guvernul estimează că în câteva luni legea nu ar mai fi actuală

Senatorii au adoptat Legea prevenirii, pentru care firmele pot fi scutite de amenzi. Guvernul estimează că în câteva luni legea nu ar mai fi actuală
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 31 oct 2017

Senatul a adoptat, marți, proiectul Legii prevenirii, în baza căreia firmele nu vor fi amendate de inspectorii Fiscului, ci vor avea la dispoziție un anumit interval în care să rezolve problemele. Demnitarii puterii recunosc, însă, că la frecvența cu care se schimbă legislația, legea ar putea deveni caducă la anul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

După aprobarea de către Senat, proiectul va fi transmis spre dezbatere și Camerei Deputaților, unde ar putea suferi noi modificări.

O ultimă modificare adusă proiectului prevede că neregulile pentru care firmele nu vor fi amendate nu vor putea fi modificate de Executiv printr-o simplă hotărâre de Guvern, așa cum prevede acum proiectul de lege.

DOCUMENT Modificările split TVA: Firmele cu întârzieri ies doar după 6 luni. Cele care optează - nu mai devreme de 1 an. Termen extins de virare a TVA, dispare executarea pentru alte datorii bugetare CITEȘTE ȘI DOCUMENT Modificările split TVA: Firmele cu întârzieri ies doar după 6 luni. Cele care optează - nu mai devreme de 1 an. Termen extins de virare a TVA, dispare executarea pentru alte datorii bugetare

Așa cum a fost aprobat de Guvern, proiectul de lege al prevenirii conține în Anexa 1 toate neregulile pentru care o firmă beneficiază de un termen de 90 de zile pentru remediere. Conform proiectului, anexa respectivă poate fi modificată și completată de Guvern, după aprobarea legii, printr-o simplă hotărâre de Guvern.

Senatorii din comisia de buget și cei din comisia juridică au aprobat, luni, un amendament al liberalului Florin Cîțu, prin care această prevedere a fost eliminată din lege, iar prin urmare Guvernul nu mai poate introduce modificări în lista de sancțiuni, fără ca acestea să fie aprobate de Parlament.

Toate modificările pot fi furnizate abonaților Profit Insider, la cerere trimisă pe adresa de e-mail profit@profit.ro.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Marius Dobre, care deține și funcția de secretar de stat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, a susținut menținerea prevederii în lege pe motivul că oricum Codul Fiscal și Codul Muncii și alte legi sunt modificate permanent, ”astfel încât în 6-9 luni Legea prevenirii nu ar mai fi actuală”.

Argumentele Guvernului nu au fost susținute însă nici de senatorii PSD. Social-democratul Nicolae Șerban a remarcat în acest context că ar contraveni normelor de tehnică legislativă ca un proiect de lege să poată fi modificat prin simplă hotărâre de guvern.

Astfel, Guvernul nu va putea interveni asupra listei de sancțiuni decât prin ordonanță de urgență, care va fi apoi transmisă Parlamentului spre aprobare.

Ordonanța privind TVA split, modificată în comisia de buget a Senatului: Obligate să aplice măsura sunt companiile în insolvență și cu întârzieri la plata TVA CITEȘTE ȘI Ordonanța privind TVA split, modificată în comisia de buget a Senatului: Obligate să aplice măsura sunt companiile în insolvență și cu întârzieri la plata TVA

Profit.ro a prezentat recent lista neregulilor, pregătită de senatori, pentru care firmele vor fi "iertate" de amendă la prima constatare, inclusă în Legea prevenției, redenumită ulterior "Legea prevenirii".

Senatorii din comisia juridică au aprobat, luni, toate modificările propuse de senatoprii din comisia de buget, prezentate în premieră de Profit.ro.

Avocați: Dacă ați încheiat un contract de închiriere înainte de octombrie 2011, puteți fi luați prin surprindere de noul Cod Civil CITEȘTE ȘI Avocați: Dacă ați încheiat un contract de închiriere înainte de octombrie 2011, puteți fi luați prin surprindere de noul Cod Civil

Aleșii au considerat că este potrivit să beneficieze de Legea prevenirii și hotelierii de pe litoral, care erau amendați dacă nu asigurau funcționarea hotelurilor în perioada 1 mai – 30 septembrie.

Considerând că între 1 mai – 15 iunie și 15 – 30 septembrie, din cauza numărului scăzut de turiști, hotelierii au dificultăți în acoperirea costurilor de funcționare, senatorii din comisie au aprobat un amendament, astfel încât firmele respective să beneficieze de lege.

De asemenea, vor beneficia de 90 de zile pentru remediere și contravențiile prevăzute în legătură cu obligația operatorilor economici de a utiliza case de marcat electronice.

ANAT: Impozitul de 1% pe cifra de afaceri de până la un milion de euro afectează agențiile de turism CITEȘTE ȘI ANAT: Impozitul de 1% pe cifra de afaceri de până la un milion de euro afectează agențiile de turism

Au fost eliminate însă din Legea prevenirii obligații ale administrației publice privind stabilirea dreptului de proprietate privată a terenurilor sau în procesul de restituire a imobilelor confiscate de regimul comunist.

De asemenea, nu vor mai beneficia de păsuire abaterile prevăzute acum în lege de la respectarea procedurilor de supraveghere, recrutare și transparență privind managementul companiilor de stat.

Au fost scutite, totodată, de prevederile mai blânde ale Legii prevenirii anumite norme privind calitatea în construcții.

A fost redus de la 6 luni la 120 de zile termenul în care autoritățile trebuie să realizeze ghiduri și să afișeze pe internet toate informațiile legate de Legea prevenirii, fiind aprobată și reducerea de la 12 la 6 luni a termenului de realizare a unui portal unic în acest scop.   

viewscnt
Afla mai multe despre
prevenire
lege
hotel
hotelieri
litoral
case
marcat
companii
stat
management
constructii
senat
parlament
comisie