Ultima zi în care se mai poate depune Declarația Unică 2024 fără sancțiuni. Ce amendă vor plăti românii care nu se conformează

Ultima zi în care se mai poate depune Declarația Unică 2024 fără sancțiuni. Ce amendă vor plăti românii care nu se conformează
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 mai 2024

Luni, 27 mai, este ultima zi în care se mai poate depune Declarația unică 2024 fără sancțiuni dacă ai venituri din activități independente, chirii - inclusiv în scop turistic, dobânzi bancare (peste 6 salarii minime), burse, meditații, videochat, criptomonede etc.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Același termen este și pentru plata impozitului pe venit, CAS și CASS, acestea din urmă în funcție de plafoanele care sunt legate de salariul minim. Cel luat în considerare pentru veniturile din 2023 este de 3.000 de lei, scrie Hotnews.ro.

AliExpress vrea să își crească vânzările globale cu ajutorul lui David Beckham CITEȘTE ȘI AliExpress vrea să își crească vânzările globale cu ajutorul lui David Beckham

Cei care trebuie să completeze și partea legată de estimări, trebuie să știe că la activități independente plafoanele la CASS sunt acum între 6 și 60 de salarii. La CAS a rămas totul similar. Salariul minim luat în calcul în acest caz este de 3.300 lei.

Pentru mai multe detalii, atât explicații cât și moduri de completare, vezi ghidul VIDEO realizat cu ajutorul lui Cornel Grama – consultant fiscal.

Ce amenzi plătesc românii care depun Declarația din 28 mai

Amenda pentru nedepunere sau chiar transmiterea cu întârziere din 28 mai este între de 50 – 500 lei.

Conform Codului fiscal, “în cazul persoanelor fizice nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declarațiilor de venit, precum și a declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 lei la 500 lei”.

*Excepție face situația în care în cursul acestui an vă faceți un PFA. Atunci aveți un termen de 30 de zile să depuneți o Declarație unică având completată partea de estimări

Pe lângă asta mai sunt și alte tipuri de sancțiuni.

În primul rând, dacă nu ai de gând să-ți declari veniturile, sunt șanse foarte mari ca peste câțiva ani să-ți sosească o notificare de conformare în care vei fi informat de către ANAF că este ceva în neregulă, adică anumite venituri nu au fost declarate și vei avea termen de 30 de zile să te conformezi, altfel vei fi prins într-un control. Cel puțin asta este procedura actuală, conform Codului de procedură fiscală.

E adevărat, notificarea de conformare încă este prost implementată. Mulți contribuabili nu știu care sunt problemele pentru care au fost înștiințați de ANAF, notificările sunt abstracte, iar când se duc la sedii să întrebe, nu li se oferă un răspuns clar.

Dacă declari cu întârziere veniturile, nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, iar nivelul penalității este de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere, spune consultantul fiscal Cornel Grama.

Fraudă de peste 1,7 milioane de lei identificată la un operator economic din domeniul comerțului cu telefoane mobile CITEȘTE ȘI Fraudă de peste 1,7 milioane de lei identificată la un operator economic din domeniul comerțului cu telefoane mobile

Conform Codului de procedură fiscală, dacă nu le declari deloc, pe lângă 0,02% dobandă se adaugă o penalitate de nedeclarare de 0,08% /zi.

„Ți se pune penalitatea asta pe lângă ce ai de plată debit. Dacă plătești debitul în termenul scris în decizia de impunere, ți se reduc cu 75% penalitățile de nedeclarare, dar rămâne dobânda de 0,02%/zi”, afirmă Grama.

Dacă merită sau nu riscul, fiecare ia propria decizie.

Ce faci dacă nu ai bani să plătești

Dacă nu ai bani pentru că au intervenit diverse urgențe și ești un bun contribuabil, atunci există o soluție. Asta ca să eviți un eventual împrumut bancar, care te costă mai mult: atât dobânda ceva mai ridicată, precum și comisioanele aferente.

Există un credit fiscal pe care îl poți accesa. Nu este destinat doar firmelor, ci și persoanelor fizice. ANAF nu promovează această facilitate, deși este folositoare pentru cei aflați în dificultate. Este vorba despre eșalonarea la plată în formă simplificată.

Practic, trebuie să depui la ANAF un formular (D7), iar acele impozite și contribuții le vei returna în rate timp de maxim 12 luni (poți alege o perioadă mai scurtă, dacă vrei). Dobânda este de 0,02%/zi, adică 7,3% pe cele 12 luni: sub cele bancare de peste 8%.

ANAF ar trebui să vă soluționeze cererea în 5 zile lucrătoare.

Ca persoană fizică, trebuie ca suma pentru care ceri eșalonarea să nu fie mai mică de 500 lei. La firme, minimul este 5.000 de lei.

Pentru a beneficia de eșalonarea la plată trebuie, printre altele:

1. să depui o cerere la organul fiscal, la care se poate anexa graficul de eșalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eșalonare;

2. să nu înregistrezi obligații fiscale restante cu o vechime mai mare de 12 luni anterioară datei depunerii cererii și nestinse la data eliberării certificatului de atestare fiscală (atestatul va fi eliberat de ANAF în 5 zile de la depunerea cererii).

viewscnt
Afla mai multe despre
declarația unica
anaf