Uniunea Europeană vrea să schimbe modul de impozitare a multinaționalelor

Uniunea Europeană vrea să schimbe modul de impozitare a multinaționalelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 feb 2021

Uniunea Europeană face progrese cu noua legislație care forțează multinaționalele să dezvăluie plata taxelor, impozitelor și activitățile fiscale pentru fiecare stat membru, informează publicația Irish Times și DPA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) a demarat o reformă globală a modului în care multinaționalele ar trebui taxate. Reformele care sunt analizate în prezent se concentrează pe practica multinaționalelor de a-și înregistra profiturile în țările cu impozite mici, mai degrabă decât în țările unde au cei mai mulți clienți. În cazul în care companiile ar plăti taxe acolo unde își desfășoară afacerile, în loc de zona unde au subsidiarele, veniturile fiscale naționale ar putea crește în total cu 100 de miliarde de dolari pe an, estimează OECD.

Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online? CITEȘTE ȘI Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online?

Conform așa-numitei raportări pe fiecare țară, multinaționalelor li se va cere să publice datele financiare-cheie și informațiile privind impozitele - cum ar fi unde și care e nivelul celor plătite - la nivelul fiecărei țări, susțin oficialii UE, potrivit Agerpres.

Ideea raportării pe fiecare țară era blocată din 2016, în urma opoziției unor state, cum ar fi Germania, Olanda, Portugalia, Irlanda, Luxemburg, Cipru, Malta, Austria, Slovenia, Estonia și Suedia. Dar Portugalia, care a preluat președinția Consiliului UE, a făcut progrese cu propunerea privind raportarea pe fiecare țară și a cerut joi o discuție publică pe acest subiect, care a relevat că nu mai există o majoritate care să blocheze inițiativa.

Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

"O majoritate extinsă a statelor membre este acum în favoarea legii și vom merge mai departe pentru a fi finalizată în Parlamentul European", a anunțat ministrul portughez al Economiei, Pedro Siza Vieira, la o conferință de presă după întâlnirea cu omologii săi din blocul comunitar. Acesta a adăugat: "Sunt fericit să spun că am primit un sprijin extrem de solid de la o largă majoritate a statelor membre".

VIDEO Un duplex de la nivelul superior al unui complex rezidențial nou din Brașov, cu panoramă superbă către Tâmpa și zona istorică CITEȘTE ȘI VIDEO Un duplex de la nivelul superior al unui complex rezidențial nou din Brașov, cu panoramă superbă către Tâmpa și zona istorică

În condițiile în care majoritatea celor 27 de oficiali UE prezenți la reuniunea de joi și-au exprimat sprijinul pentru transparența fiscală internațională, decizia va trebui acum adoptată în scris, document care va constitui baza negocierilor între Consiliului UE, Parlamentul European și Comisia Europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeană
impozitare
multinaționale