Furnizorii inactivi, prețurile de transfer, dar și anumite sectoare ale economiei, cum sunt retail-ul și asigurările, vor fi țintele principale ale controalelor Fiscului, în acest an, iar interpretarea agresivă a legii și atitudinea inflexibilă a inspectorilor vor continua, spun specialiștii în fiscalitate.
Țintele de deficit trimestriale pentru 2016, publicate de Ministerul de Finanțe, arată că guvernul își propune să schimbe abordarea din ultimii ani și să înregistreze solduri negative comparabile pe parcursul execuției bugetare, în loc să cheltuiască excesiv în decembrie.
Convențiile civile dispar din Codul fiscal, în 2016, și, în aceste condiții, cei care le folosesc au două variante: se înregistrează ca PFA sau declară că au venituri din alte surse, pentru care impozitarea este mai scăzută. În a doua variantă, veniturile trebuie să fie ocazionale, dar legislația omite să lămurească acest aspect.
Obligația de a plăti contribuția de sănătate (CASS) de către persoanele fără venituri se află, încă, în discuții la Finanțe, deși ar fi trebuit eliminată, până la sfârșitul lunii ianuarie, după cum promitea guvernul, în urmă cu trei săptămâni. În așteptarea modificării, cei care nu s-au înregistrat riscă, deja, conform legii în vigoare, amenzi de până la 1.000 lei.
Impozitul redus pe dividende de 5% și avantajele fiscale de tip holding ar putea stimula, în 2016, reorganizarea afacerilor, investițiile și repatrierea banilor parcați off shore. Introducerea consolidării fiscale, aflată în discuții cu Finanțele, ar plasa România în topul țărilor favorabile grupurilor de firme, în timp ce accesul autorităților la conturile din străinătate ar descuraja ascunderea veniturilor.