Companiile răspund de încadrarea salariaților din IT pe posturi scutite de impozit, fără să aibă nevoie de un aviz de la vreo instituție, se arată în normele Codului fiscal. Clarificarea apare, după ce, anul trecut, condițiile pentru programatori au fost modificate, iar unii angajatori au apreciat că sunt insuficient explicate și că pot rezulta erori care i-ar costa în cazul unui control.
Datoria publică a crescut cu peste 10% anual între 2012 și 2014, fapt care a atras, în mod inevitabil, creșterea dobânzilor și a cheltuielilor, constată Curtea de Conturi, precizând că în această perioadă datoria pe cap de locuitor a urcat semnificativ, de la 2.706 la 3.314 euro.
Încasările bugetare au fost mai mari datorită creșterii economice, arată Curtea de Conturi, care precizează că, deși nominal veniturile colectate de Agenția Națională de Administrare Fiscale (ANAF) au avut un trend ascendent în ultimii ani, o analiză mai atentă relevă că s-au situat la un nivel relativ constant în ultimii 10 ani ca pondere în PIB. Fiscul susține că îmbunătățirea colectării se datorează eforturilor sale.
Marile companii trebuie să depună, anual, dosarul prețurilor de transfer la Fisc, până pe 25 martie, dacă au tranzacții cu afiliați însumate, peste anumite plafoane, potrivit unui ordin al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Ceilalți contribuabili vor prezenta dosarul, doar în cadrul unei inspecții fiscale.
Valoarea bunurilor confiscate și a sumelor din sentințele judecătorești în cauze penale trimise spre executare Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) era de circa 2,85 miliarde lei, la sfârșitul anului 2014, potrivit Curții de Conturi. Doar pe parcursul lui 2014, notificările instanțelor au fost de 2,6 miliarde lei, din care Fiscul a recuperat circa 23 milioane lei, reprezentând sub 1% din sumă.