Ministerul de Finanțe precizează, pentru Profit.ro, că va întreprinde demersurile în vederea corelării și armonizării textului Codului de procedură fiscală cu decizia Curții Constituționale care stabilește că orice contribuabil care a achitat bani în plus la buget trebuie să primească dobânzi de la data virării lor până la restituirea efectivă.
Curtea Constituțională a declarat neconstituționale dispozițiile Ordonanței de Urgență 7/2015 care permit ca bunurile confiscate să fie transmise unor instituții ale statului. În baza acestei OUG, Guvernul Ponta pregătise o hotărâre, despre care Profit.ro a scris în exclusivitate, prin care sediul Antenelor era transferat ministerului condus de Gabriel Oprea.
Impozitul pe tranzacțiile imobiliare va fi plătit, de anul viitor, potrivit noului Cod fiscal, la valoarea declarată de părți în contract, chiar dacă este sub nivelul minim din grilele întocmite de notari. Totodată, vânzătorul va datora taxa locală pentru întreg anul, indiferent de momentul în care transferă proprietatea.
Derapajul bugetar care se prefigurează în anii următori este generat de un mix de reduceri agresive de taxe, în special pe consum, combinate cu creșteri ample de cheltuieli bugetare, în special a celor de natură salarială, se arată în opinia Consiliului Fiscal referitoare la proiectul de buget pentru 2016, aprobat miercuri de guvern.
De anul viitor, amenzile vor fi primele datorii care se achită la bugetul local, înaintea taxelor pentru clădiri și mașini, potrivit noului Cod de procedură fiscală, care modifică ordinea de stingere a obligațiilor fiscale. În prezent, contribuabilii pot alege ce tipuri de datorii plătesc mai întâi la bugetele locale. UPDATE Chiar și atunci când amenzile sunt contestate în instanță, nu vor putea fi plătite taxele locale cu prioritate.