Mai multe firme de asigurare au acumulat creanțe de circa 37 de milioane de euro împotriva unei companii din domeniu, arată o estimare a lui Remi Vrignaud, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România. Estimarea se referă la o firmă aflată în procedură de faliment, iar Astra Asigurări este singura societate aflată astăzi în această postură.
Forța oricărui sistem vine din capacitatea sa de a anticipa. Pe cale de consecință, sistemul devine vulnerabil mai ales atunci când nu reușește să înțeleagă totul sau aproape totul. Atunci când nu știe ce urmează, când nu poate simți măcar ce vor oamenii ca să știe ce să ofere sau să mintă că va oferi, sistemul tremură din toate încheieturile. Zilele acestea are motive serioase să se teamă și este pentru prima dată în ultimii 26 de ani.
Un raport al Consiliului Concurenței arată că rata de motorizare în România este mai mică decât în Bulgaria, Ungaria sau Slovacia și la mai puțin de jumătate față de media țărilor UE. Aceasta înseamnă că, raportat la populație, românii au cele mai puține mașini din Uniunea Europeană.
Instituția care se va ocupa cu despăgubirea clienților Astra Asigurări și a terților păgubiți de cei care au cumpărat polițe de la compania falimentară are nevoie de doi directori adjuncți.
Tribunalul București a decis că acționarii majoritari ai Astra Asigurări, firmele The Nova Group Investments și Epsilon Estate Provider, controlate de către omul de afaceri Dan Adamescu, nu au dreptul să conteste cererea de faliment a asigurătorului înaintată de Autoritatea de Supraveghere Financiară.