Economia SUA revine pe creștere, după două trimestre de scăderi. Wall Street deschide tranzacțiile pe verde

Economia SUA revine pe creștere, după două trimestre de scăderi. Wall Street deschide tranzacțiile pe verde
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 27 oct 2022

Economia SUA a crescut în ritm solid în trimestrul al treilea, revenindu-și după două trimestre de scăderi consecutive, în condițiile în care consumul privat a rezistat în fața inflației ridicate și a majorărilor rapide ale dobânzilor de către Rezerva Federală.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Produsul intern brut din cea mai mare economie a lumii a crescut cu 2,6% în perioada iulie-septembrie, depășind estimările analiștilor, după scăderi de 1,6% și, respectiv 0,6% în primele două trimestre. 

Două trimestre consecutive de scădere economică sunt considerate în mod obișnuit drept recesiune tehnică, însă Biroul Național de Cercetare Economică (NBER), responsabil cu declararea oficială a recesiunilor în SUA, s-a abținut să confirme intrarea economiei în recesiune. Președintele Joe Biden a pus scăderile pe seama unor "factori tehnici", afirmând că ocuparea forței de muncă, cheltuielile de consum și investițiile au rămas puternice.

Bloomberg: BCE va dubla astăzi dobânda pentru a combate inflația CITEȘTE ȘI Bloomberg: BCE va dubla astăzi dobânda pentru a combate inflația

Principalul motor al economiei americane, consumul privat, a fost relativ stabil în acest an, notează Bloomberg și MarketWatch.

Economiștii estimau o creștere economică anuală de 2,3-2,4% în trimestrul al treilea.

Consumul privat a crescut cu 1,4% în perioada iulie-septembrie, de asemenea mai rapid comparativ cu avansul de 1% preconizat de analiști.

Acțiunile de pe Wall Street au deschis tranzacțiile în urcare puternică. Indicele Dow Jones se aprecia cu 1,2% în debutul sesiunii, S&P 500 avansa cu 0,5%, iar Nasdaq Composite cu 0,2%, ultimul tras în jos de acțiunile Meta Platforms.

Titlurile Meta s-au prăbușit cu 24%, după ce proprietarul Facebook a raportat venituri și un profit în scădere pentru trimestrul al treilea și a cerut acționarilor “răbdare” în privința strategiei de business a companiei.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
economia sua
pib sua
crestere pib sua
recesiune
meta platforms
facebook