Marile magazine alimentare din Norvegia renunță, după un scandal politic, la majorările de prețuri făcute la începutul săptămânii

Marile magazine alimentare din Norvegia renunță, după un scandal politic, la majorările de prețuri făcute la începutul săptămânii
scris 3 feb 2023

Unele dintre cele mai importante magazine de produse alimente din Norvegia au revenit asupra creșterilor de prețuri pe care le-au făcut la începutul acestei săptămâni, după ce mișcările au stârnit critici din partea guvernului și anchete privind posibile probleme de concurență, scrie Bloomberg.

Rema 1000, care a majorat prețurile în medie cu 4,8% la 1 februarie, le va reduce la nivelurile din ianuarie, în ciuda costurilor „clar mai mari” pentru electricitate și materii prime, precum și a creșterilor de prețuri ale furnizorilor, a declarat joi Tom Kristiansen, directorul general al retailerului alimentar, arată G4Media.ro.

DOCUMENT ANAF a inițiat un proiect de ordin privind persoanele fizice cu averi mari. Fiscul va trimite notificări bogaților României CITEȘTE ȘI DOCUMENT ANAF a inițiat un proiect de ordin privind persoanele fizice cu averi mari. Fiscul va trimite notificări bogaților României

Rivalul Rema 1000, Coop, va lua o măsură similară pentru aproximativ 4.000 de produse, a declarat purtătorul său de cuvânt Bjorn Takle Friis, potrivit cotidianului VG.

Guvernul din țara nordică a anunțat miercuri un plan în 10 etape pentru a stopa creșterea prețurilor la alimente, care include consolidarea autorității autorității de supraveghere a concurenței și reducerea pragului pentru a considera o companie ca fiind dominantă pe piață.

Ca urmare a rapoartelor din presă potrivit cărora unele magazine alimentare au crescut prețurile cu aproximativ 10%, guvernul a lansat, de asemenea, investigații privind prețurile din marile magazine alimentare și privind formarea prețurilor în comerțul cu amănuntul al produselor alimentare.

Avertizările privind viitoarele creșteri de prețuri pot dăuna unei industrii cu „concurență prea scăzută” și „pot fi chiar la limita unei înțelegeri ilegale a prețurilor”, a declarat luna trecută ministrul Comerțului și Industriei, Jan Christian Vestre, citat de agenția de presă NTB. Premierul Jonas Gahr Store a criticat, de asemenea, creșterile de prețuri.

Autoritățile norvegiene se străduiesc să țină în frâu inflația și să evite o recesiune, în condițiile în care Banca Centrală a Norvegiei se așteaptă ca inflația de bază să urce la 5,9% în ianuarie și februarie, parțial din cauza creșterii prețurilor alimentelor. Banca centrală consideră că majorările de prețuri se vor tempera treptat în primăvară.

viewscnt
Afla mai multe despre
norvegia
preturi