Prețul grâului crește, în urma evoluțiilor din Rusia și China

Prețul grâului crește, în urma evoluțiilor din Rusia și China
scris 18 ian 2021

Cotația grâului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani la Bursa de la Chicago, după ce principalul exportator, Rusia, a anunțat că intenționează să majoreze taxa la exporturile de grâu până la 50 de euro pe tonă, de la 1 martie și până la 30 iunie, ceea ce ar putea face grâul provenit din alte țări mai atractiv pentru cumpărători, transmite Bloomberg.

La bursa de la Chicago, contractul futures la grâu a atins cel mai ridicat nivel din 2014, iar la Paris cotația acestuia este în grafic pentru a înregistra cel mai semnificativ avans săptămânal din ultimii patru ani, scrie Agerpres.

Roubini se așteaptă la violențe și atacuri cibernetice în timpul administrației Biden CITEȘTE ȘI Roubini se așteaptă la violențe și atacuri cibernetice în timpul administrației Biden

Măsurile din Rusia, combinate cu reducerea furnizării în alte regiuni și majorarea cererii în China, au ajutat deja la o creștere semnificativă a prețurilor la grâne. Aceste evoluții pun presiuni suplimentare asupra marilor importatori, cum a fi Egiptul, care achiziționează anual cantități ridicate de grâu rusesc, deoarece prețul tinde să fie mai redus decât din alte surse.

Deși Australia, unul din cei mai mare exportatori mondiali de grâu, a înregistrat recolte agricole bune, Rusia joacă un rol vital în furnizarea pe plan global, iar grânele sale încă vor fi necesare spre sfârșitul sezonului, apreciază Andree Defois, președintele companiei de consultanță consultant Strategie Grains.

Anterior, analiștii au speculat că măsurile protecționiste i-ar putea determina pe fermierii ruși să amâne vânzările până când restricțiile sunt ridicate, la finalul sezonului, ceea ce va pune și mai multă presiune pe livrările globale de grâu.

Compania de consultanță SovEcon și-a redus luna trecută estimările pentru exporturile din acest sezon cu 11%.

viewscnt
Afla mai multe despre
grau
rusia
china