Prosus, companie din care face parte și eMAG, vrea să cumpere platforma de livrări mâncare Just Eat. Ofertă de peste 6 miliarde dolari

Prosus, companie din care face parte și eMAG, vrea să cumpere platforma de livrări mâncare Just Eat. Ofertă de peste 6 miliarde dolari
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 23 oct 2019

Prosus, companie desprinsă recent din grupul sud-african Naspers, din care face parte și eMAG, a lansat o ofertă nesolicitată pentru preluarea platformei britanice de livrări mâncare Just Eat, la câteva luni după ce aceasta din urmă a agreat un acord de fuziune cu Takeaway.com.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare.

Prosus a anunțat că oferă 4,9 miliarde de lire sterline (6,3 miliarde dolari) în numerar pentru Just Eat, cu 20% peste prețul acțiunilor companiei britanice de la închiderea tranzacțiilor de luni.

Acțiunile Just Eat s-au apreciat cu până la 26% în urma anunțului, scrie Bloomberg.

EXCLUSIV Cea mai mare fabrică de prosoape din România - închisă. Un grup turc o înlocuiește cu peste 600 de apartamente CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cea mai mare fabrică de prosoape din România - închisă. Un grup turc o înlocuiește cu peste 600 de apartamente

În august, Just Eat și platforma rivală olandeză Takeaway.com au ajuns la un acord în vederea fuziunii printr-un schimb de acțiuni, care ar evalua grupul rezultat la peste 10 miliarde de dolari și ar crea unul dintre cei mai mari jucători pe piața globală de profil.

Propunerea Takeaway ar oferi acționarilor Just Eat o participație de 52% din acțiunile grupului rezultat, finalizarea tranzacției fiind estimată pentru ultima parte a acestui an.

Însă unii investitori s-au arătat nemulțumiți de acord. În septembrie, analiștii Liberum au apreciat că oferta Takeaway subevaluează acțiunile Just Eat, iar analiștii Eminence Capital au declarat că termenii tranzacției sunt inadecvați. Takeaway este prezentă în România prin intermediul platformei Oliviera, cumpărată anul trecut alături de serviciul de catering din Bulgaria BGmenu, într-o tranzacție de 10,5 milioane de euro.

Bob van Dijk, directorul general al Prosus, spune că oferta pentru Just Eat nu este una ostilă, în pofida faptului că board-ul companiei britanice i-a respins până acum încercările de preluare.

“Vrem să le oferim acționarilor oportunitatea de a analiza oferta, pentru că este în interesul lor. De aceea am prezentat oferta”, a declarat șeful Prosus într-o conferință telefonică cu reprezentanții mass-media.

FOTO Banca Angliei a prezentat noua bancnotă de 20 lire sterline CITEȘTE ȘI FOTO Banca Angliei a prezentat noua bancnotă de 20 lire sterline

Just Eat a anunțat că a respins trei propuneri înainte de Prosus, inclusiv oferta prezentată marți.

Prosus, companie desprinsă din grupul sud-african Naspers, s-a listat pe bursa din Amsterdam luna trecută, la o evaluare de 125 miliarde de euro.

Naspers a păstrat o participație de 73% la noua companie, în care sunt incluse, printre altele, participația de 80% pe care grupul sud-african o deține la eMAG, un pachet de aproape 31% deținut la gigantul chinez din technologie Tencent, precum și acțiunile la mai multe platforme de anunțuri, turism, educație, socializare și livrări mâncare, printre care OLX, Avito, mail.ru, letgo, PayU, Swiggy, iFood, DeliveryHero, Udemy și MakeMyTrip.

viewscnt
Afla mai multe despre
prosus
naspers
emag
just eat
takeway.com
oferta nesolicitata
oferta preluare
livrari mancare domiciliu