SpaceX lansează primii sateliți din viitoarea constelație Starlink ce va furniza internet rapid în întreaga lume

SpaceX lansează primii sateliți din viitoarea constelație Starlink ce va furniza internet rapid în întreaga lume

Racheta Falcon 9 cu cei 60 de sateliți la bord. Foto: SpaceX

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 15 mai 2019

UPDATE: SpaceX a amânat lansarea sateliților, programată inițial pentru 15 mai seara, cu 24 de ore, din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

SpaceX va lansa, astăzi, primii sateliți operaționali din viitoarea rețea de aproape 12.000 de sateliți ce vor furniza internet de mare viteză în orice colț al lumii, proiect cu care Elon Musk, fondatorul companiei, intră pe piața serviciilor de internet.

Primii 60 de sateliți ai rețelei, denumită Starlink, vor fi lansați de la baza Cape Canaveral din Florida în jurul orei locale 22:30, în funcție de condițiile atmosferice, scrie Bloomberg.

Sateliții vor fi plasați pe orbită la o altitudine de circa 440 kilometri cu ajutorul unei rachete Falcon 9, după care vor fi poziționați de cei de la SpaceX la o altitudine operațională de 550 kilometri. Sateliții sunt dotați cu sisteme de propulsie și navigație, ceea ce permite poziționarea acestora cu precizie.

Elon Musk: Un bilet până pe Marte ar putea costa mai puțin de 100.000 dolari, în funcție de volumul traficului CITEȘTE ȘI Elon Musk: Un bilet până pe Marte ar putea costa mai puțin de 100.000 dolari, în funcție de volumul traficului

Lansarea are loc la un an după ce SpaceX a trimis pe orbită doi sateliți de teste în cadrul proiectului Starlink.

Într-o serie de mesaje pe Twitter, Musk a avertizat că operațiunea “probabil” nu va decurge fără probleme și a estimat că vor fi necesare încă șase rachete cu câte 60 de sateliți pentru ca Starlink să ofere o acoperire “minoră” a Pământului.

Planul celor de la SpaceX este de a crea o rețea de aproape 12.000 de sateliți care să se deplaseze continuu și în mod sincronizat în jurul planetei, pentru a acoperi în permanență orice loc de pe Pământ.

Aproximativ 4 miliarde de persoane, majoritatea din Africa și Asia de Sud, nu sunt conectate la internet și nu au acces facil la servicii de internet.

“Starlink va permite acces la internet în bandă largă pentru cei 4 miliarde de oameni neconectați mult mai devreme decât ar fi estimat mulți”, a spus Steve Juvertson, director în cadrul SpaxeX, citat de Bloomberg.

Intrarea SpaceX pe piața serviciilor de internet prin satelit va aduce companiei venituri estimate la zeci de miliarde de dolari odată ce rețeaua va fi pe deplin operațională. Musk, care a fondat SpaceX în 2002 cu scopul de a coloniza Marte, speră că noile fonduri vor sprijini planurile privind construirea unui oraș pe Planeta Roșie.

 “Dacă analizăm pe termen lung, ce este necesar pentru a crea un oraș pe Marte? Ei bine, un lucru este cert: o grămadă de bani. Avem nevoie de lucruri care să genereze o grămadă de bani”, a spus Musk în 2015, când a prezentat pentru prima oară proiectul Starlink.

SpaceX nu este singură în încercarea de a atrage venituri din furnizarea de internet prin satelit. Amazon, companie fondată de miliardarul Jeff Bezos, care deține și Blue Origin, vrea să lanseze peste 3.000 de sateliți pe orbită pentru a oferi internet de mare viteză în regiuni izolate, startup-ul OneWeb, cu SoftBank și Virgin Group printre acționari, lucrează la dezvoltarea unei rețele de 650 de sateliți, iar Facebook își construiește propriul său satelit pentru a conecta comunitățile izolate.

La începutul anului, Blue Origin a semnat un acord cu compania canadiană Telesat în vederea lansării primilor sateliți dintr-o rețea de 300 sateliți ce va asigura servicii de internet rapid pentru guverne și companii din întreaga lume.

viewscnt
Afla mai multe despre
spacex
sateliti
starlink
internet prin satelit
retea sateliti
constelatie
elon musk
sateliti artificiali