UE va prezenta un plan de 584 miliarde de euro pentru modernizarea rețelelor electrice

UE va prezenta un plan de 584 miliarde de euro pentru modernizarea rețelelor electrice
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 nov 2023

Comisia Europeană va dezvălui un plan în valoare de 584 miliarde de euro pentru modernizarea rețelelor electrice de pe continent, astfel încât acestea să fie pregătite pentru a gestiona afluxul preconizat de electricitate din surse regenerabile, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Executivul comunitar își va prezenta săptămâna următoare viziunea pentru a stimula investițiile în coloana vertebrală a tranziției energetice, în special pentru conexiuni transfrontaliere care să integreze mai bine electricitatea regenerabilă offshore. Planul conține o promisiune de accelera obținerea de autorizații și cere noi instrumente de finanțare, inclusiv de la Banca Europeană de Investiții, scrie Agerpres.

TABEL Ieftiniri de 11 bani în weekend. Benzina coboară sub 6,5 lei, iar motorina sub 7,15 lei CITEȘTE ȘI TABEL Ieftiniri de 11 bani în weekend. Benzina coboară sub 6,5 lei, iar motorina sub 7,15 lei

"Rețelele electrice europene se confruntă cu noi provocări semnificative", se precizează într-un document de lucru al Comisiei Europene consultat de Bloomberg. "Rețelele vor trebui să facă față unei cereri crescute care are legătură cu mobilitatea curată, încălzirea și răcirea, electrificarea industriei și demararea producției de hidrogen verde", se mai arată în documentul, care este posibil să sufere modificări înainte de publicare.

Rețelele de transport a energiei electrice vor fi supuse la presiuni mari în următorii ani, pe măsură ce statele membre vor pune în funcțiune noi centrale fotovoltaice și eoliene care ajung la capacitate maximă în diferite momente ale zilei și anului. Asta scoate în evidență necesitatea unor rețele "inteligente" care să încorporeze soluții de stocare, precum baterii, astfel încât fluxul de electricitate să ajungă în locul și în momentul în care este cel mai mare nevoie.

Documentul menționat subliniază că 40% din rețelele de distribuție de pe continent sunt mai vechi de patru decenii. În schimb, consumul de electricitate este așteptat să urce cu 60% până în 2030.

Industria europeană de electricitate a avertizat că rețelele devin un obstacol în calea furnizării de energie curată pentru că rețelele electrice nu sunt modernizate suficient de rapid pentru a ține pasul cu multitudinea de proiecte în domeniul energiilor regenerabile care așteaptă să se concentreze la rețea.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
retele electrice