Uniunea Europeană va utiliza sateliți pentru a opri distrugerea pădurilor

Uniunea Europeană va utiliza sateliți pentru a opri distrugerea pădurilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 nov 2023

Uniunea Europeană va utiliza sateliți pentru a împiedica distrugerea pădurilor, pe măsură ce acestea au devenit vitale în a absorbi dioxidul de carbon în lupta împotriva schimbărilor climatice, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Executivul comunitar ar urma să prezinte miercuri o serie de planuri vizând înființarea unui sistem de monitorizare a pădurilor, care va utiliza informațiile furnizate de rețeaua de sateliți Copernicus și alte surse, se arată într-un proiect de document consultat de Bloomberg. De asemenea, statele membre vor fi încurajate să pună la punct planuri forestiere pentru următorii 50 de ani, mai spune sursa citată.

Uber începe să testeze Uber Tasks CITEȘTE ȘI Uber începe să testeze Uber Tasks

Sateliții ar urma să acopere golurile în procesul de colectare de date, precum măsurarea impactului secetei sau a pagubelor produse de dăunători, cum este gândacul de scoarță, arată Agerpres.

Pădurile și turbăriile absorb milioane de tone de CO2 din atmosferă, atât din surse umane, cât și din incendiile de vegetație, pe măsură ce încălzirea globală se agravează. Protejarea acestor resurse naturale este un element crucial în planurile UE de a ajunge la neutralitate climatică până la mijlocul secolului.

„Pădurile și alte zone împădurite din UE sunt din ce în ce mai stresate de schimbările climatice și direct sau indirect de activitatea umană. Deseori, pericole precum incendiile de vegetație, dăunătorii, secetele și valurile de călduri se agravează unele pe altele și este posibil să conducă la evenimente catastrofale mai frecvente și mai intense, deseori dincolo de granițele naționale”, se precizează în documentul de lucru, care este posibil să sufere unele modificări.

Grecia, Spania și Portugalia au fost afectate de incendii de pădure severe în vara acestui an, ceea ce crește riscul ca orașe importante, precum Atena, să devină pustii. În paralel, regulile UE destinate refacerii naturii, inclusiv a pădurilor, au fost criticate intens din cauza îngrijorărilor că ar putea afecta producția de alimente în regiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
sateliti
defrisare
padure