PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Cristi Tudorescu, consultant financiar: Pe o perioadă de 1-3 ani recomand să se meargă pe acțiuni mai solide și eventual pe un portofoliu diversificat, dar nu excesiv

PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Cristi Tudorescu, consultant financiar: Pe o perioadă de 1-3 ani recomand să se meargă pe acțiuni mai solide și eventual pe un portofoliu diversificat, dar nu excesiv
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mai 2023

În ultimul deceniu, numărul oamenilor care reușesc să economisească a crescut semnificativ, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la PROFIT NEWS TV, Cristi Tudorescu, consultant financiar. Sunt circa 60 de miliarde de euro în depozite la bănci de la persoane fizice și tot mai mulți dintre aceștia încep să devină interesați și de alte instrumente financiare atât pentru economisire, cât și pentru multiplicarea banilor.

„Spre deosebire de alte perioade, să zicem acum 10-15 ani, avem o pătură din ce în ce mai mare din societate care reușește să economisească. Sigur, mai există și acele categorii care și- ar permite să economisească, dar nu o fac. În bănci s-au acumulat de la persoane fizice peste 60 de miliarde de euro, cu tot cu firme depozitele trec de 100 miliarde de euro. Recomandarea e aceea ca o persoană să pună de-o parte o zecime sau poate chiar mai mult din veniturile sale”, spune acesta.

Depozitele bancare sunt rentabile mai degrabă pe termen scurt, pentru că o persoană nu poate ști cât vor fi dobânzile după 6 luni sau un an.

Urmărește-ne și pe Google News

„Vedem că dobânzile au scăzut la 6-7%. Și asta e o problemă când ai un depozit pe un an pentru că la următoarea perioadă s-ar putea să nu mai beneficiezi de acea dobândă. E bine să ai depozite, dar e bine în același timp să te mai gândești și la alte variante”, afirmă el.

Evenimente
>31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
VIDEO PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Paul Dumitru, expert educație financiară, ASF: România - atac cibernetic la fiecare 6 secunde. Există însă asigurări CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Paul Dumitru, expert educație financiară, ASF: România - atac cibernetic la fiecare 6 secunde. Există însă asigurări

Foarte mulți dintre români au făcut deja pasul următor, de la depozite la titluri de stat, unde dobânda este un pic mai mare. 

„Unii se duc la acele titluri Tezaur, avantajul fiind că uneori dobânda e un pic mai mare, dar dezavantajul este că dacă vrei să lichidezi ți se reține ultima dobândă și nu le poți vinde. Pe partea cealaltă, foarte mulți încep să meargă și către titlurile de stat Fidelis”, precizează consultantul financiar, care consideră că e bine să se economisească și într-o monedă forte, precum euro sau dolar. .

„Unele au uneori o perioadă bună. Însă, când facem calculul acela cu dobânda în lei versus dobânda în euro, s-ar justifica să pui banii în euro doar dacă ai crede că leul sa depreciază cam cu 10-15 bani pe an. Și el nu prea s-a depreciat în ultimii ani”, mai spune acesta.

Pentru cei care vor să investească la Bursa de Valori București, el le recomandă să-și facă o documentare atentă înainte.

„Depinde și de apetitul la risc, dar și de timpul pe care tu crezi că o să-l aloci. Dacă se merge pe a investi pe 1-3 ani, să se meargă pe acțiuni mai solide și eventual pe un portofoliu diversificat, dar nu excesiv de diversificat sau să iei ETF-uri, adică un fond tranzacționat prin bursă care replică indicele”, explică acesta.

PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Nicolae Kovacs, CEO Agista: Fondurile de private equity din Europa de Vest nu știu de România. Deocamdată nu suntem vizibili CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Nicolae Kovacs, CEO Agista: Fondurile de private equity din Europa de Vest nu știu de România. Deocamdată nu suntem vizibili

În ceea ce privește investițiile în IPO-uri, Cristi Tudorescu le recomandă doar celor care au deja experiență pe bursă, nu și începătorilor.

„Eu cred că cineva ar trebui întâi să tatoneze, să fii intrat în câteva acțiuni și după să investească într-un IPO. Dacă prima lui investiție este într-un IPO, atunci s-ar putea să fie niște riscuri. E important însă să te documentezi ca să știi la ce să te aștepți. Iar principiul este să investești regulat și diversificat”, afirmă el.

viewscnt
Afla mai multe despre
cristi tudorescu
investitii bursa
ipo
economisire