Carnea din celule, tot mai tentantă pentru investitori: un startup care produce somon în laborator a atras 3,5 milioane de dolari

Carnea din celule, tot mai tentantă pentru investitori: un startup care produce somon în laborator a atras 3,5 milioane de dolari
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 2 apr 2018

Un startup american care produce somon în laborator, din celule stem, a atras o finanțare de 3,5 milioane de dolari de la un grup de investitori, în contextul în care "carnea curată" ar putea ajunge în curând pe rafturile magazinelor. Compania dorește să creeze o tehnologie care să permită fabricarea oricărui tip de carne în laborator, somonul obținut din celule fiind doar primul pas.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Fondatorii startup-ului Wild Type sunt Justin Kolbeck, un fost diplomat american în Afganistan, și Arye Elfenbein, expert în celule stem și fost doctorand în cardiologie.

"Nu vrem să creăm ceva care poate fi folosit doar pentru vită sau pui sau un anumit tip de pește", afirmă fondatorii.

Europenii vor putea accesa, de mâine, conținutul online la care sunt abonați oriunde s-ar afla în spațiul UE CITEȘTE ȘI Europenii vor putea accesa, de mâine, conținutul online la care sunt abonați oriunde s-ar afla în spațiul UE

Finanțatorii startup-ului sunt trei fonduri de venture capital, Spark Capital, Root Ventures și Mission Bay Capital. Tot mai mulți investitori pariază pe "carnea curată", văzută ca o posibilă tehnologie a viitorului, care să ofere hrană unei populații în creștere. Susținătorii acestei tehnologii afirmă că fabricarea cărnurilor în laborator va reduce poluarea provenită de la fermele de animale, violența împotriva acestora, consumul de apă și exploatarea terenurilor și riscurile pentru consumatori. Fabricarea cărnii din celule presupune hrănirea acestora cu nutrienți speciali care stimulează dezvoltarea musculaturii și grăsimii.

La începutul anului, SuperMeat, un startup din Tel Aviv care produce carne de pui din celule, fără sacrificarea păsărilor, a atras o finanțare de 3 milioane de dolari. Printre finanțatori s-au numărat fondurile de capital New Crop Capital și Stray Dog Capital, dar și compania germană PHW, unul dintre cei mai mari producători europeni de carne de pasăre.

Totodată, în august anul trecut, Memphis Meats, care produce carne de vită, pui și rață direct din celule animale, fără să crească și să sacrifice vite sau păsări, a atras 17 milioane de dolari de la investitori precum Cargill, Bill Gates și miliardarul Richard Branson. 

Există voci din industrie care susțin că primele produse din carne creată în laborator ar putea ajunge pe rafturile magazinelor din SUA și Asia chiar de anul acesta, însă majoritatea companiilor din domeniu sunt de părere că lansarea pe piațăa  "cărnurilor curate" mai are ed așteptat câșiva ani.

Și în Europa există companii care mizează pe "carnea curată". Olandezii de la Mosa Meat au fabricat recent primul hamburger din carne creată exclusiv în laborator.

viewscnt
Afla mai multe despre
startup
wild type
somon
carne curata
carne
celule
laborator
celule stem