EXCLUSIV INTERVIU CEO OMV Petrom: Nu mai importăm țiței, gaze sau produse petroliere decât cu certificate de origine non-rusă. Care au ajuns să fie principalele surse de alimentare cu petrol

EXCLUSIV INTERVIU CEO OMV Petrom: Nu mai importăm țiței, gaze sau produse petroliere decât cu certificate de origine non-rusă. Care au ajuns să fie principalele surse de alimentare cu petrol
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 20 feb 2024

OMV Petrom nu mai achiziționează țiței, gaze sau produse petroliere decât însoțite de documente de origine care să ateste proveniența non-rusă, a declarat CEO-ul companiei, Christina Verchere, într-un interviu pentru Profit.ro. Asta, spre deosebire de compania-mamă austriacă, OMV, care încă este dependentă de importul de gaze rusești, în decembrie atingând un nivel record de dependență, de 98%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Spre deosebire de compania-mamă austriacă, OMV Petrom a stopat importurile de țiței rusesc încă din martie 2022.

FOTO Complexul turistic Azuga Ski &Bike Resort, vândut unei companii specializate în comercializarea energiei electrice CITEȘTE ȘI FOTO Complexul turistic Azuga Ski &Bike Resort, vândut unei companii specializate în comercializarea energiei electrice

“În prezent, majoritatea țițeiului importat de OMV Petrom provine din Azerbaidjan și Kazahstan. Cumpărăm și ceva gaz, de exemplu contractul semnat cu Botas (compania de stat din Turcia), însă ne asigurăm că obținem certificatele de origine care să autentifice că nu este de proveniență rusească. Și, de asemenea, solicităm certificate de origine și în cazul produselor petroliere, pentru că achiziționăm și astfel de produse din Europa și Asia”, a precizat Verchere.

În ceea ce privește țițeiul, sarcina companiei românești este facilitată de faptul că este cel mai mare producător de petrol din România și din regiune.

“70% din materia primă procesată la Petrobrazi provine din producția internă și 30% este importată. 3 milioane de tone vs un milion tone. Am testat rafinăria cu diferite tipuri de țiței și a rezultat că e destul de robustă, putând procesa inclusiv țiței din vestul Africii, de exemplu”, a explicat CEO-ul companiei.

TABEL Nouă scumpire semnificativă a carburanților CITEȘTE ȘI TABEL Nouă scumpire semnificativă a carburanților

În 2023, OMV Petrom a prelucrat, la rafinăria Petrobrazi, 3,84 milioane tone de țiței, având o rată de utilizare de 80% și o marjă de rafinare de 13,96 dolari/baril, în scădere cu 16% față de cea din anul precedent, când s-a ridicat la 16,59 dolari/baril.

Totuși, și relația energetică istorică dintre Austria, prin OMV, și Rusia pare a ajunge la punctul final. În contextul anunțării de către ministrul austriac al energiei a intenției de reziliere a contractului pe termen lung prin care cumpără gaze de la Gazprom, OMV a mai îngropat un proiect “strategic” ruso-austriac: cel al prelungirii oleoductului Prietenia (Druzhba) de la Bratislava la Viena.

În prezent, nici Austria nu importă petrol din Rusia. Spre deosebire de importurile de gaze, cele de petrol rusesc ale Austriei erau reduse chiar și înainte de declanșarea războiului din Ucraina. În 2021, doar 7,34% din importurile de țiței austriece aveau ca sursă Rusia, majoritatea acestora provenind din Kazahstan (38,5%), Libia (21,6%) și Irak (19,3%).

viewscnt
Afla mai multe despre
import
petrol
țiței
gaze
rusia
omv
petrom
austria