DECIZIE După 14 ani la aceeași sumă, valoarea ISR, în raport cu care se calcuIează șomajul și venitul minim, va fi indexată anual

DECIZIE După 14 ani la aceeași sumă, valoarea ISR, în raport cu care se calcuIează șomajul și venitul minim, va fi indexată anual
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 30 iun 2021

Parlamentul, prin votul final al Camerei Deoutaților, a adoptat un proiect de lege privind indexarea anuală, cu rata medie a inflației din anul precedent, a indicatorului social de referință (ISR), în raport cu care sunt calculate toate prestațiile sociale, precum venitul minim garantat sau indemnizația de șomaj. Măsura se va aplica de anul viitor, deși valoarea ISR nu a mai fost actualizată în prezent de 13 ani și este de 500 lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Printre semnatorii proiectului, prezentat pe larg, în 2017, la data inițierii, de Profit.ro, se regăsesc parlamentari atât de la opozișie, cât și de la putere. Proiectul a fost respins în 2018 de Senat și deși comisia de muncă din Camera Deputaților îi întocmise raport de adoptare încă din 2019, proiectul a fost suspus votului abia acum, după noi modificări.

DECIZIE FOTO Pe fondul scăderii ratei de vaccinare, puterea se râzgândește: Va fi acordată zi liberă de la serviciu sau de la școală pentru vaccinare, inclusiv pentru însoțitor CITEȘTE ȘI DECIZIE FOTO Pe fondul scăderii ratei de vaccinare, puterea se râzgândește: Va fi acordată zi liberă de la serviciu sau de la școală pentru vaccinare, inclusiv pentru însoțitor

De ce este important: Indicatorul Social de Referință (ISR) reprezintă valoarea în raport cu care sunt calculate toate prestațiile sociale, precum venitul minim garantat, indemnizația de șomaj, ajutorul pentru încălzire și chiar alocația de stat pentru copii (în privința căreia s-au adoptat însă legii distincte de majorare). Coeficientul de multiplicare pentru fiecare tip de prestație în parte se numește Indicele Social de Inserție (ISI), iar pentru alocația de stat pentru copil este de 0,168 din ISR.

Mai este important: Valoarea ISR se poate modifica prin hotărâre a Guvernului, în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum prognozat anual sau pentru anul anterior, așa cum este prevăzut în prin Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. În ciuda creșterii prețurilor, valoarea ISR a rămas la nivelul de 500 lei, stabilit în 2008, cu 13 ani în urmă.

Parlamentul a adoptat o lege, promulgată de șeful statului, prin care alocația de stat pentru copii va fi indexată anual cu rata inflației, astfel că efectul noii legi privind indexarea ISR ar avea impact asupra celorlalte prestații sociale, precum indemnizația pentru șomaj.

DOCUMENT Guvernul a anulat majorarea alocațiilor pentru copii de la 1 iulie. Anul viitor cresc, dar apoi vor fi doar indexate CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul a anulat majorarea alocațiilor pentru copii de la 1 iulie. Anul viitor cresc, dar apoi vor fi doar indexate

Inițiativa legislativă propunea indexarea anuală a ISR cu 100% din rata inflației, ca indicator ce reflectă creșterea anuală medie a prețurilor. 

Forma finală și votată a proiectului stabilește însă că: ”Valoarea indicatorului social de referință se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul Național de Statistică. În situația în care rata medie anuală a inflației are valoare negativă, se păstrează ultima valoare a indicatorului social de referință”.

Aleșii au mai stabilit că valoarea anuală a indicatorului social de referință trebuie avută în vedere la elaborarea legilor bugetare anuale.

Măsura se va aplica astfel de la 1 martie 2022, adică după 14 ani în care valoarea ISR a rămas la 500 lei, nefiind actualizată de nicio guvernare.

DOCUMENT Guvernul a alocat, discret, 20 de milioane de lei pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul a alocat, discret, 20 de milioane de lei pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului

Deși a votat pentru proiect, PSD, prin vocea fostului președinte al comisiei de muncă, deputatul Adrian Solomon, a susținut că prin noua lege valoarea ISR va crește de la 500 lei la doar 520 lei.

Opoziția a reclanmat faptul că președintele Iohannis a solicitat Parlamentului reexminarea proiectului de lege, adoptat de fostul Legislativ în octombrie anul trecut și inițiat de PSD, ALDE, Pro România, prin care indicatorul social de referință (ISR) - luat în calcul pentru toate formele de asistență socială și nemajorat din 2008 - ar fi crescut, eșalonat în 3 ani, până la 1.200 lei, prima creștere urmând a fi pusă în practică de la 1 ianuarie 2021. Liberalii au atacat proiectul la Curtea Constituțională, pe motiv că nu ar respecta scopul inițial propus și că nu ar indica sursele de finanțare, dar Curtea le-a respins obiecțiile. La finele anului trecut, șeful statului a retrimis proiectul noului Parlament, constituit într-o nouă majoritate, susținând că majorarea implică cheltuieli bugetare semnificative și poate conduce chiar la un derapaj fiscal.

Profit.ro a relatat însă că și Guvernul Dăncilă a recunoscut că ar fi riscat dificultăți la plata ajutoarelor sociale dacă ar fi majorat ISR. Guvernul Dăncilă a transmis în două rânduri Parlamentului că nu susține proiectul din motive de impact bugetar. Astfel, Executivul a calculat că impactul financiar al majorării ISR cu 100% din rata medie a inflației, pentru perioada 2018-2022, ar presupune o majorare cu 163,3 milioane de lei a bugetului asigurărilor pentru șomaj. 

viewscnt
Afla mai multe despre
isr
indicator social de referinta
alocati
copii
indemnizatie
somaj
venit minim
indexare
inflatie
proiect
parlament
lege