PFA, întreprinderile individuale și cele familiale, precum și cei cu venituri din chirii au de efectuat plăți la Fisc până pe 27 martie

PFA, întreprinderile individuale și cele familiale, precum și cei cu venituri din chirii au de efectuat plăți la Fisc până pe 27 martie
scris 20 mar 2017

Persoanele fizice organizate ca întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane fizice autorizate, care realizează venituri din activități independente (comerciale, prestări servicii), precum și din profesii libere, și cei care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor, indiferent dacă sunt impuși în sistem real sau la normă de venit, au obligația să efectueze plăți anticipate în contul impozitului pe venit aferente trimestrului I 2017.

De asemenea, contribuabilii care desfășoară activități independente sau profesii libere vor plăti la unitatea fiscală de domiciliu al contribuabilului: contribuția de asigurări sociale (CAS) în cotă de 26,3% sau 10,5% și contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) în cotă de 5,5% reprezentând plățile anticipate aferente trimestrului I 2017, potrivit unei note informative transmise de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vâlcea.

Plățile anticipate aferente trimestrului I 2017 trebuie efectuate până la 27 martie 2017.

PFA - cine scapă de contribuțiile la pensie și cine plătește mai mult în acest an CITEȘTE ȘI PFA - cine scapă de contribuțiile la pensie și cine plătește mai mult în acest an

Important! Nu sunt obligați să efectueze plăți anticipate la termenul menționat contribuabilii care obțin venituri din arendarea bunurilor agricole pentru care reținerea impozitului și a contribuției de asigurări sociale de sănătate este în sarcina arendașului și nici contribuabilii care obțin venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuința proprietate personală care plătesc impozitul în două rate egale scadente la 25 iulie și 25 noiembrie.

Conturile în care sunt încasate impozitul pe venit și contribuțiile sunt:

  • 20.03.01.01 „Impozit pe venituri din activități independente”
  • 22.21.03.12 „Contribuții de asigurări sociale de stat” datorate de persoane care realizează venituri din activități independente, activități agricole și asocieri fără personalitate juridică;
  • 26.21.05.03.02 „Contribuții de asigurări sociale de sănătate” datorate de persoane care realizează venituri din activități independente și alte activități și persoanele care nu realizează venituri.
  • 20.03.01.03 ,,Impozit pe venituri din cedarea folosinței bunurilor”
  • 26.A.21.23.00 „Contribuții de asigurări sociale de sănătate” datorate de persoane care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor.

De reținut! Contribuabilii menționați mai sus vor plăti impozitul pe venit și contribuțiile sociale până luni, 27 martie a.c., la trezoreria unității fiscale în raza căreia au domiciliul.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
pfa
cas
cass
impozit
fisc
anaf
activitati independente