Guvernul a semnat cel mai important act normativ în construcții din ultimii 20 de ani

Guvernul a semnat cel mai important act normativ în construcții din ultimii 20 de ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mar 2023

Autorizațiile de construire vor fi emise mult mai repede și cu mai puțină birocrație, a anunțat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, care a precizat că termenul de emitere, care, astăzi, în practică, poate ajunge și la un an, va fi redus la 65 zile, în baza unui proiect de lege semnat de Guvern.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Conform lui Cseke, este cel mai important act normativ în construcții din ultimii 20 de ani, care eficientizează și simplifică procesele de avizare, autorizare și monitorizare în domeniile urbanismului, amenajării teritoriului și construcțiilor.

SURPRIZĂ Poșta Română vrea să intre pe piața RCA CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Poșta Română vrea să intre pe piața RCA

Prin acest Cod, termenele de avizare a documentațiilor de urbanism și de autorizare a lucrărilor de construire vor fi considerabil reduse, astfel încât să nu se mai „plimbe” documentațiile de la o instituție la alta, a subliniat ministrul.

Actul normativ reduce termenul de aprobare a PUG-urilor și PUZ-urilor, precum și termenul de elaborare a studiilor de fezabilitate, și se creează o platformă digitală națională pentru emiterea certificatelor de urbanism, a avizelor și a autorizațiilor de construire, prin ghișeul unic național al construcțiilor, astfel încât să nu mai existe suprapuneri sau contradicții între bazele de date, strategii de dezvoltare, masterplanuri ale diferitelor instituții, facilitând și simplificând procedurile pentru obiectivele majore de investiții.

Prin Cod se propune și crearea unui Registru național al clădirilor, un sistem informatic care va conține datele despre toate construcțiile autorizate, indiferent de finanțare – public sau privat, inclusiv date privind riscul seismic al clădirilor.

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Antifrauda impune OMV Petrom aproape 120 milioane euro suplimentar de plată CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Antifrauda impune OMV Petrom aproape 120 milioane euro suplimentar de plată

„Sistematizarea legislației și fundamentarea unor noi concepte, sub forma unui cadru legislativ complex, coerent și stabil, vor conduce la îmbunătățirea calității mediului construit, asigurarea dreptului constituțional la un mediu sănătos, echilibru între interesul general și cel individual, dezvoltare echilibrată și sustenabilă, stabilitatea și predictibilitatea mediului investițional și, implicit, competitivitate economică”, precizează Ministerul Dezvoltării.

În mediul rural, se vor putea construi, doar cu notificarea primăriei, locuințe unifamiliale pentru folosința proprie, cu parter, fără subsol, de 150 mp, pe bază de proiecte proprii, întocmite de specialiști sau proiecte tip puse la dispoziție de autoritățile locale. De asemenea, cu notificarea primăriei și fără autorizație de construire, se vor putea închide balcoanele în blocuri, se vor putea construi garaje, terase acoperite, pergole sau bucătării de vară.

Reguli mai aspre pentru construcțiile fără autorizație

Pentru descurajarea lucrărilor fără autorizație de construire, se introduce o autorizație de regularizare, care impune conformarea construcției la toate normele aplicabile și avizarea corespunzătoare a documentației. În plus, procedura de regularizare este supusă unei taxări mai mari de zece ori decât cea existentă, ceea ce conduce la un beneficiu important pentru bugetul local.

Fitch retrogradează ratingul Euroins România la “extrem de slab”, cu o treaptă deasupra falimentului CITEȘTE ȘI Fitch retrogradează ratingul Euroins România la “extrem de slab”, cu o treaptă deasupra falimentului

Pentru asigurarea unei calități controlabile a pieței de construcții, firmele de construcții vor fi certificate, iar cele care nu dovedesc că satisfac cerințele tehnice și administrative necesare nu pot participa la licitațiile la care nu sunt certificate. De exemplu, o firmă care nu are specialiștii necesari pentru certificare de lucrări în domeniul sanitar nu va putea participa la licitații pentru reabilitări sau construire de spitale – a precizat ministrul Dezvoltării.

Actul normativ propune și introducerea taxei de echipare edilitară pentru dezvoltările mari (cu peste 500 de unități locative), care se va plăti către bugetul local, cu destinația clar definită pentru infrastructură edilitară, rutieră, sanitară, educațională. „Astfel, nu vom mai avea cartiere întregi construite haotic, fără asigurarea infrastructurii edilitare și rutiere sau fără cabinete medicale, creșe, grădinițe și școli – funcțiuni esențiale pentru o locuire sănătoasă și echilibrată, iar părinții nu vor mai fi nevoiți să străbată zeci de kilometri pentru a-și duce copiii la o unitate de învățământ”, a subliniat Cseke Attila.

viewscnt
Afla mai multe despre
constructii
autorizatii