Statele Unite îl nominalizează pe fostul șef al Mastercard Ajay Banga pentru a conduce Banca Mondială (BM), a anunțat președintele Joe Biden, transmite AP.
Anunțul vine după demisia surprinzătoare a președintelui Băncii Mondiale, David Malpass, înaintată săptămâna trecută. Malpass, numit de fostul președinte Donald Trump, va părăsi conducerea băncii multilaterale de dezvoltare, care acordă finanțare de miliarde de dolari pe an economiilor în curs de dezvoltare, cu aproape un an înainte de încheierea mandatului de cinci ani, arată Agerpres.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
El nu a precizat motivele deciziei, spunând într-un comunicat că "după ce s-a gândit serios a decis să exploreze noi provocări".
Americano-indianul Ajay Banga, în prezent vicepreședinte la firma de private equity General Atlantic, are o experiență în afaceri de peste 30 de ani, având diverse funcții la Mastercard, Crucea Roșie, Kraft Foods și Dow Inc. Este prima persoană născută în India desemnată pentru a conduce Banca Mondială.
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că experiența lui Bang "îl va ajuta să îndeplinească obiectivele Băncii Mondiale de eliminare a sărăciei extreme și extinderea prosperității comune, efectuând schimbările necesare pentru evoluția eficientă a instituției", care include îndeplinirea "ambițioaselor obiective climatice și reducerea emisiilor".
Banca Mondială a promis să realizeze "un proces de selecție deschis, bazat pe merite și transparent" și a precizat că va accepta nominalizări până în 29 martie.
De la înființarea Băncii Mondiale, la finalului celui de Al Doilea Război Mondial, în mod tradițional Statele Unite au ales liderul instituției, în timp ce Europa alege directorul general al FMI.