“Eu, maică, cu cine votez?”

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălan
scris 9 mai 2019

În urmă cu mai bine de 6 ani, atunci când lucram la publicația Finanțiștii, o pensionară din Vaslui, care s-a recomandat Carmen Gheorghe, de 72 de ani, mamă a 4 copii și bunică, m-a contactat pentru a-mi pune mai multe întrebări privind evoluția unor indicatori.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Curiozitățile doamnei în etate se refereau la dinamica indicelui prețurilor de consum (IPC) și a deflatorului PIB - făcând precizarea că unul se calculează pe baza unui șir Laspeyres, iar celălalt a unuia Paasche -, semnalau anumite nelămuriri asupra indicelui de productivitate, atrăgând atenția că e mai bine dacă se calculează fizic și nu valoric pentru că nu mai are inclusă o componentă de inflație și își exprima nedumerirea privind rolul cursului de schimb asupra ținerii sub control a deficitelor, în condițiile în care astfel nu se acționează determinant asupra deficitului structural, pentru micșorarea acestuia fiind necesare - în opinia dânsei - reforme.

Ceea ce mi-a mai semnalat pensionara din Vaslui a fost și dilema privitoare la rolul TVA, mai precis la ce produse e necesar să se aplice și în ce măsură trebuie să se coreleze cu impozitul pe profit.

\ CITEȘTE ȘI "Antifrauda" distruge reputații și nervi

Iar lista nedumeririlor doamnei Gheorghe, mamă și bunică, nu se încheia cu asta, pentru că ea era preocupată de ce dacă românii sunt în proporție de peste 90% proprietarii caselor în care locuiesc acestea nu sunt incluse în coșul pe baza căruia se calculează IPC și mai avea multe teme pe care le-am pus pe tapet de-a lungul anilor fără a o mai menționa.

La momentul la care am primit întrebările îmi aduc aminte că am adresat o parte din ele unui cunoscut analist economic ce răspundea live pe un portal specializat. Când a văzut că o pensionară se interesează de IPC și deflatorul PIB a fost contrariat și a refuzat să discute, deși i-am zis că e discriminatoriu.

Este păcat că a procedat astfel și că întrebările pensionarei din Vaslui au rămas fără răspuns până în zilele noastre, mai ales că la finalul adresării către revista menționată răzbătea spiritul civic și democratic: “Maică, cine îmi răspunde și mie la întrebările astea că vreau să știu cu cine votez?”.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
pib
deflator
alegeri