Cererea României de extrădare a lui Paul al României a fost respinsă de justiția din Malta. Decizia nu este definitivă

Cererea României de extrădare a lui Paul al României a fost respinsă de justiția din Malta. Decizia nu este definitivă
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mai 2024

Un tribunal din Malta a respins cererea autorităților române de extrădare a prințului Paul Philippe al României, magistratul estimând că există un "risc real" ca acesta să sufere o încălcare a drepturilor sale fundamentale, relatează Times of Malta.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Paul-Philippe al Romaniei este căutat în România pentru a executa o pedeapsă cu închisoare pentru corupție. În vârstă de 75 de ani, el a fugit din România în 2020, când a fost condamnat la aproape 3 ani și jumătate de închisoare pentru corupție legată de restituirea ilegală a unor bunuri imobiliare din apropierea Bucureștiului, cărora le-a pretins în mod fals proprietatea, scrie News.ro.

Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice a scăzut ușor CITEȘTE ȘI Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice a scăzut ușor

În iunie 2022, el a fost prins la Paris, dar o Curte de Apel a refuzat să îl extrădeze în România, iar avocatul lui Paul al României a invocat, între altele, acest argument atunci când a pledat împotriva extrădării sale.

Prințul Paul locuiește acum în Italia, dar a venit luna trecută în Malta pentru o conferință și a fost reținut în baza unui mandat european de arestare.

În timpul procedurilor din instanța din Malta, au fost audiați un fost procuror francez, avocatul american al lui Paul de România, care a prezentat succesiunea de evenimente ce au dus la această ultimă cerere a autorităților române, în timp ce avocatul său maltez, Jason Azzopardi, a subliniat modul în care instanțele franceze au respins o cerere de extrădare similară, concluzionând că exista un "risc real" ca drepturile fundamentale ale lui Paul al Romaniei să fie încălcate. Textele originale ale acestor hotărâri franceze au fost prezentate ca probe.

În cele din urmă, magistratul Leonard Caruana a concluzionat că, pe baza tuturor probelor prezentate, dacă mandatul european de arestare ar fi fost executat, exista un "risc real" ca acesta să ducă la încălcarea drepturilor fundamentale ale persoanei căutate. Prin urmare, instanța a refuzat punerea în execuție a mandatului.

Cu toate acestea, Paul al României va rămâne în arest preventiv timp de trei zile, până când procurorul general va decide dacă va face sau nu apel la această decizie.

Avocatul apărării, Jason Azzopardi, a spus că va exista probabil o cerere scrisă de eliberare pe cauțiune până la expirarea acestui termen de apel. 

viewscnt
Afla mai multe despre
paul al româniei
malta