DOCUMENT Operatorii de telecomunicații vor plăti mai mult - Tarifele de utilizare a resurselor de numerotație, rămase neschimbate din 2007, vor fi majorate

DOCUMENT Operatorii de telecomunicații vor plăti mai mult - Tarifele de utilizare a resurselor de numerotație, rămase neschimbate din 2007, vor fi majorate

Actualul sediu ANCOM

scris 13 aug 2024

Operatorii de telecomunicații vor plăti mai mult pentru utilizarea resurselor de numerotație, nivelul tarifelor urmând să se dubleze față de 2007, anul când a fost stabilit cuantumul acestora, conform datelor analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"Prin mecanismul de tarifare stabilit în 2007, ACOM a urmărit asigurarea unei utilizări eficiente și efective a resurselor de numerotație, adaptate circumstanțelor respective. Astfel, a fost stabilit un nivel anual al tarifelor care a fost considerat la acel moment unul suficient încât să determine furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului să solicite doar resursele de numerotație strict necesare pentru oferirea propriilor servicii și să își crească gradul de utilizare a resurselor deja alocate", argumentează autoritățile.

Urmărește-ne și pe Google News

Nivelul tarifelor de utilizare a resurselor de numerotație a scăzut în termeni reali, în prezent fiind de aproximativ 0,007 euro pentru fiecare număr geografic de 9 cifre, independent de locație sau pentru servicii la puncte mobile (aproximativ 7.000 de euro calculat pentru un bloc de 1 milion de numere).

Oferta Metaminds și Trencadis, pe primul loc la licitația pentru viitoarea platformă de cloud guvernamental CITEȘTE ȘI Oferta Metaminds și Trencadis, pe primul loc la licitația pentru viitoarea platformă de cloud guvernamental

"Pentru a păstra eficiența și pentru a continua îndeplinirea obiectivelor mecanismului de tarifare, prin prezentul proiect de decizie ANCOM propune revizuirea valorilor tarifelor stabilite în anul 2007. Pentru aceasta, ANCOM propune utilizarea unui indicator oficial obiectiv, respectiv Indicele prețurilor de consum (IPC lunar), publicat de către Institutul Național de Statistică (INS).

IPC este cea mai utilizată măsura a evoluției generale a preturilor, fiind adesea folosit în contractele încheiate în mediul de afaceri și de către guvern pentru ajustarea veniturilor, pensiilor si/sau taxelor, cu scopul de a lua în calcul evoluțiile preturilor. IPC lunar este comunicat de către INS la 10‐12 zile după sfârșitul lunii în cauză și poate fi calculat prin intermediul site-ului web al INS pentru orice perioadă din trecut (între o lună care reprezintă perioada de referință și luna care reprezintă perioada curentă).

VIDEO Două cutremure puternice în largul Insulei japoneze Kyushu declanșează o alertă slabă de tsunami CITEȘTE ȘI VIDEO Două cutremure puternice în largul Insulei japoneze Kyushu declanșează o alertă slabă de tsunami

Astfel, la tarifele stabilite în anul 2007 și la cele stabilite ulterior prin decizii speciale, care au utilizat în mod corespunzător valorile din anul 2007, a fost aplicat IPC aferent perioadei septembrie 2007 - iunie 2024, respectiv 209,97%, rezultând valoarea revizuită a tarifelor propuse prin prezenta decizie, după rotunjirea la nivel de leu. Aceste tarife vor fi aplicate pentru drepturile de utilizare a resurselor de numerotație corespunzătoare anului 2025", mai este explicat.

Actualele tarife de numerotație sunt disponibile AICI.

Proiectul de decizie privind majorarea tarifelor de numerotație este disponibil AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
tarife
numerotație