Banca Europeană de Investiții împrumută România cu 450 de milioane de euro pentru dezvoltare rurală. A doua operațiune BEI pentru această nișă în România

Banca Europeană de Investiții împrumută România cu 450 de milioane de euro pentru dezvoltare rurală. A doua operațiune BEI pentru această nișă în România
scris 17 sep 2018

Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă României un împrumut de 450 de milioane de euro, care va finanța contribuția țării la punerea în aplicare a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Fondurile vor fi folosite alături de ajutoarele nerambursabile de la Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020. Astfel, potrivit BEI, împrumutul va sprijini modernizarea a 3.000 de ferme și va cofinanța 400 de proiecte axate pe prelucrarea și comercializarea produselor agricole, precum și 750 de programe care vizează îmbunătățirea serviciilor pentru populația rurală.

Împrumutul a fost aprobat cu ocazia reuniunii Consiliului de administrație al BEI, care are loc la București în perioada 17-18 septembrie.

Daea: Pesta porcină se propagă foarte repede; factorul uman e cel care propagă acum virusul CITEȘTE ȘI Daea: Pesta porcină se propagă foarte repede; factorul uman e cel care propagă acum virusul

"Împrumutul nostru se adaugă granturilor UE și vizează cu precădere creșterea competitivității în sectorul agricol și cel forestier, mai buna gestionare a resurselor naturale și încurajarea practicilor agricole ecologice. Acesta va contribui la dezvoltarea economiei rurale, la crearea de locuri de muncă și la dezvoltarea întreprinderilor locale, infrastructurii, serviciilor și, mai presus de toate, va dezvolta resursele umane prin activități de formare și sprijin consultativ”, afirmă președintele BEI, Werner Hoyer:

Aceasta este a doua operațiune BEI pentru dezvoltarea rurală în România. Operațiunea anterioară, în valoare de 300 milioane euro, care a sprijinit Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013, a fost finalizată. Plățile au mers către circa 900 de proiecte de infrastructură rurală, 4.000 de fermieri și IMM-uri din domeniul industriei agroalimentare și din sectorul forestier.

„În ultimii ani, activitățile desfășurate de Banca Europeană de Investiții în România au crescut continuu, împrumuturile acordate în 2017 atingând  peste 1,3 miliarde euro, cu 27% mai mult decât în 2016. Volumul total al împrumuturilor BEI în România atinge astfel circa 3,7 miliarde de euro în ultimii cinci ani (2013-2017)”, potrivit vicepreședintelui BEI, Andrew McDowell.

viewscnt
Afla mai multe despre
bei
dezvoltare
fonduri
imprumut
dezvoltare rurala