Pâinea a fost scumpită din nou. La cât a ajuns acum franzela

Pâinea a fost scumpită din nou. La cât a ajuns acum franzela
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 19 mar 2022

Numeroase brutării din țară au scumpit astăzi, din nou, pâinea, franzela simplă, de exemplu, urcând de la 1,50 lei la 2 lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Precedenta scumpire a fost operată în ultimele zile ale anului trecut, de asemenea semnalată atunci de Profit.ro.

La acel moment era indicat că prețul grâului a explodat pe bursele internaționale, iar producătorii de pâine și produse de panificație din România se așteaptă ca și în țară să se resimtă aceste scumpiri.

eMAG, Banca Transilvania, Mobexpert și Mastercard donează produse în valoare de 1,1 milioane de lei pentru refugiații ucraineni CITEȘTE ȘI eMAG, Banca Transilvania, Mobexpert și Mastercard donează produse în valoare de 1,1 milioane de lei pentru refugiații ucraineni

„Reculul din urma creșterii prețurilor se va simți într-un termen de 2-3 luni, pentru că în acest moment să spunem că aprovizionările sunt făcute la procesatori și nu există un pericol de creștere imediată a prețurilor”, a spus atunci, în decembrie, Cezar Gheorghe, analist pentru comerțul cu cereale.

Luna trecută, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu,  avertizat la Ora de Profit.ro că vor fi creșteri de prețuri mari în continuare.

ASUS ExpertBook B7 Flip: muncești fără limitări, de oriunde CITEȘTE ȘI ASUS ExpertBook B7 Flip: muncești fără limitări, de oriunde

În urmă cu puține zile a mai fost însă anunțat că invazia Rusiei în Ucraina, una dintre cele mai mari producătoare de grâu din lume, a dus prețurile grâului la maxime ale ultimilor 14 ani, forțând consumatorii de pâine să suporte costul.

Invazia Rusiei a împiedicat grav comerțul din porturile Mării Negre, ducând la creșterea prețurilor de referință la grâu la bursa din Chicago cu 40% și împingând și amplificând mai mult inflația alimentară globală, care era deja la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani.

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

Chiar și consumatorii din două dintre cele mai mari țări cultivatoare de grâu din lume, Canada și Statele Unite, plătesc prețul.

Cu săptămâni înainte de cea mai recentă creștere a prețului grâului, Calgary Italian Bakery din Alberta a crescut prețurile cu 7% pentru a ține pasul cu costurile asociate cu seceta canadiană de anul trecut și cu inflația prețurilor la făină și drojdie. Acum, Louis Bontorin, coproprietar al afacerii de familie veche de 60 de ani, se teme că va trebui să crească din nou prețurile semnificativ, odată ce își va epuiza stocurile de făină care îi ajung pentru patru până la cinci luni.

Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori CITEȘTE ȘI Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori

Amenințarea la adresa aprovizionării cu grâu din cauza invadării Ucrainei de către Rusia a fost exacerbată de o scădere a stocurilor globale ale exportatorilor importanți.

Livrările din Uniunea Europeană, Rusia, Statele Unite ale Americii, Canada, Ucraina, Argentina, Australia și Kazahstan urmează să scadă la un nivel minim din ultimii nouă ani, de 57 de milioane de tone, până la sfârșitul sezonului 2021/22, potrivit datelor International Grains Council (IGC).

Unele companii de morărit au semnat contracte cu fermierii în toamna anului trecut pentru grâul pe care îl folosesc în prezent, ceea ce le protejează deocamdată de prețurile mari legate de războiul dintre Rusia și Ucraina.

viewscnt
Afla mai multe despre
paine
grau
ucraina